Hjem Reisemål Østlandet

Besseggen.jpg

Østlandet

Du er nå på forsiden Østlandet

Les mer
Close Page View
Heddal_stavkirke_001_-_Foto_Geir_Johansen.jpg

Severdigheter

Les mer
Close Page View
Rondane_001_-_foto_Geir_Johansen.jpg

Opplevelser

Les mer
Close Page View
Pa_vandring_langs_Aker_brygge_i_Oslo_-_foto_Geir_Johansen.jpg

Byer og Steder

Les mer
Close Page View

Landsdel Østlandet


004_DSC01461_Start_nedover_aker_brygge-foto_Geir_Johansen.jpg
Heddal_stavkirke_001_-_Foto_Geir_Johansen.jpg

De lange dalene, høyfjell, vidder, lavland og idylliske kyststeders landsdel

Østlandets store område fra Langfjellene i vest, sør for Dovre, og helt ned til grensen til Sørlandet byr på store og varierte naturlandskaper. I denne landsdelen finner du de høyeste fjellene i landet som blant annet finnes i Jotunheimen med Galdhøgpiggen og Glittertind. Store fjellplatå og vidder som Valdresflya, og store deler av Hardangervidda. De mektige fjellene i Rondane med blant annet det velkjente Rondeslottet. Lange dype daler og dalfører som Gudbrandsdalen, Hallingdal og Østerdalen. Lange store elver som Glomma, Gudbrandalslågen, og Numedalslågen. Lavlandet i og rundt Oslo områdene, og mange kystperler langs hele kysten av Oslofjorden, Østfold, Vestfold og Telemark. Her finner du et stort antall idylliske kyst byer / steder i nydelige omgivelser. I tillegg til store moderne byer, og ikke minst norges hovedstad Oslo.Østlandet består av fylkene Akershus, Buskerud, Hedmark, Oppland, Oslo, Telemark, Vestfold og Østfold.

Fjell og vidder: Fjellområdet Jotunheimen er vel kanskje norges mest kjente, og i dette området ligger de høyeste fjellene i Nord Europa som Galdhøgpiggen og Glittertind. I Jotunheimen finnes også de atten høyeste fjellene i Norge. Området er et ettertraktet turområde med et godt utbygd nett av turisthytter og mange oppmerkede turstier. 

Gjendevatn 005 foto Geir Johansen.jpg

Rondane nasjonalpark. Hvorfor ikke utforske dette fantastiske høgfjellsområdet der Rondanemassivet rager mektig over vide, lavdekte fjellvidder, og hvor ti av fjellene er over 2000 m høye med Rondeslottet som det høyeste. Rondane nasjonalpark er et populært turområde i vakre og mektige omgivelser.

Rondane nasjonalpark. Foto ©: Geir Johansen

Valdresflya er en stor høyfjells vidde med de majestetiske fjellene fra Jotunheimen i vest. Området er vakkert i all sin nakenhet og innbyder til mang en stopp når du kjører over vidden for å nyte utsikten å kjenne på stillheten og roen. Det er akkurat den samme følelsen du får når du kjører over den mektige Hardangervidda.

Valdresflya 001 sett fra båtskaret - foto Geir Johansen.jpg

Daler og dalfører: Østlandet har store daler og dalfører som strekker seg milevis igjennom landskapet med spredt bebyggelse gjennom hele dalenes lengde. Gudbrandsdalen som strekker seg 230 km fra Lillehammer i sør til Lesjaskogvatnet i nord. Andre store og vakre daler som kan nevnes er Østerdalen, Hallingdal, Ottadalen, Bøverdalen og Numedal.

Gudbrandsdalen_b_-_foto_Geir_Johansen.jpg

 

Elver og stryk: Langs alle dalene på Østlandet renner det store og mektige elver med god vannføring. Foruten at de danner et vakkert bilde og synsinntrykk i de fra før naturskjønne dalene og landskaper. Er de på grunn av sine mange rolige partier populære for de fiskeinteresserte. Enten med fiskestang fra elvebredden, eller fra båt ute på elven.

Men flere av elvene har frådende partier med fosser og stryk, og er populære områder for elve - rafting og andre spennende aktiviteter og opplevelser.

Noen av elvene er Glomma som går gjennom Østerdalen. Gudbrandalslågen som går gjennom Gudbrandsdalen. Numedalslågen som går gjennom Numedal. Drammenselva, og Eidselva.

Byer og steder: Her har du mye å velge mellom. Her finner du storbyer, småbyer og tettsteder, fjellbygder, fjellsætrer, og idylliske kystperler av småbyer og steder langs hele kysten av Oslofjorden, - og videre langs kysten fra svenskegrensen ved Svinesund i øst til landsdels - grensen til Sørlandet i sør. 

Kragero_001_-_foto_Geir_Johansen.jpg

Norges største by og Norges hovedstad - Oslo. Ligger flott plassert innerst i Oslofjorden med fjorden i front, og oslomarka med store vakre naturområder i bakkant. Oslo er Europas raskest voksende by med et pulserende og rikt kultur- og uteliv. Drammen som ligger like vest for Oslo har gått gjennom en formidabel byfornying de siste årene.

Oslo_-_001_-_foto_Geir_Johansen.jpg

Småbyer og idylliske tettsteder langs kysten som Tønsberg, Sandefjord, Kragerø, Drøbak, Moss, Fredrikstad, Engelsviken og Hvaler. Er alle preget av sin beliggenhet langs fjord og kyst. Her er det flotte kaipromenader med restauranter med uteservering - hvor du er garantert å få velsmakende retter av fisk og annen sjømat, nyte duften av hav og se på det yrende båtlivet langs fjord og kyst.

IMG_4386 Tønsberg ved Havnepromenaden rett ned for sentrum-foto Geir Johansen.jpg


 • slide
  Bilder
  Foto ©: Geir Johansen
  - Haugfossen -

Se flere bilder fra landsdelen


 • slide
  Severdigheter
  Foto ©: Geir Johansen
  - Eidsvoll 1814 -

Attraksjoner og Severdigheter i landsdelen

Østlandet byr på en mengde attraksjoner og severdigheter i et utall av kategorier. Naturattraksjoner i mange varianter. Historie og kultur der en stor del går helt tilbake til vikingetiden. Mange flotte stavkirker fra en tidsalder mange hundre år tilbake i tid. Skulpturparker der Vigelandsparken er den mest kjente. Museer som viser hele norges historie og lokalhistorien rundt i landsdelen. Fort og festningsverk som har beskyttet Norge mot fiendtlig innstilte naboland i flere hundre år. Akershus festning er i så måte den mest kjente, og her finner du også hjemmefront museet. Her finner du museer om vikinge historien med autentisk utgravede vikingeskip. Museer med historien og utstillinger fra kjente eventyrere som Thor Heyrdal og Fridtjof Nansen.


I denne landsdelen finner du en masse flotte attraksjoner og severdigheter i mange forskjellige kategorier. Det er mer enn nok for å gjøre de aller fleste fornøyde. Her finnes det noe for enhver smak og interesse.

Som i Norge forøvrig finnes det en mengde flotte naturattraksjoner å vise til, der det i denne landsdelen for det meste består av mektige fjell og fjelltopper som Galdhøpiggen og Glittertind med mange fler som befinner seg i fjellområdene i Jotunheimen. Rondeslottet og Storronden som man finner i fjellområdet Rondane. Store elver og stryk, og dype lange vakre daler. Naturen har vært gavemild med Norge, og Øtlandet er ikke noe unntak - tvert imot.

Det_kongelige_slott_001_-_foto_Geir_Johansen.jpg
Norsk_skieventyr_001_-_foto_Geir_Johansen.jpg
Verdens_Ende_001_-_foto_Geir_Johansen.jpg

Museer : Det finnes en rekke museer i mange varianter og kategorier som omfatter det meste av norsk kultur og historie. Det være seg Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Nasjonalmuseet samler og tar vare på, stiller ut og formidler landets mest omfattende samlinger av kunst, arkitektur og design. Museets samling inneholder vel 400 000 verker.

Her er museer for vikinge historie, krigshistorie, og kulturhistorie som Norsk Folkemuseum som tar vare på med store samlinger av både gjenstander, bilder og arkiver fra hele Norge. Museer for kjente norske eventyrere og oppdagere som Fridtjof Nansen, og Thor Heyrdahl. Her er museer for kunst og skulpturer. Teknisk museum med enorme utstillinger av tekniske nyvinninger opp gjennom historien, og mye mye mer.

kon tiki museet 02.jpg

Norge har vært en sjøfartsnasjon helt siden vikinge tiden, og da er det naturlig og en selvfølgelighet at det finnes mange museer innen sjøfart og fangst. Som eks.vis Norsk Maritimt museum i Oslo, og Hvalfangst museet i Sandefjord med fler.

Stavkirker : Er en stor del av Norges historie gjennom hundrevis av år, og i middelalderen regner man med at det var rundt 1000 - 2000 stavkirker i Norge. Rundt år 1650 regner man med det var rundt 270 stavkirker igjen. På Østlandet finner man mange av de flotte stavkirkene som eks. vis Heddal stavkirke ved Notodden. Og mange flere i både fylkene Telemark og Buskerud. De ærverdige stavkirkene er en stor attraksjon med sin genuint flotte byggestil i tre.

Heddal stavkirke 001 - Foto Geir Johansen.jpg

Parker og skupturparker: En vakkert anlagt park kan virkerlig være en severdighet i seg selv, og når det blir kombinert med en park med skulpturer og monumenter kan man trygt si det er en attraksjon. Vigelandsparken og Ekebergparken er to gode eksempler i så måte.

Vigelandsparken 001 foto Geir Johansen.jpg

Monumenter og statuer: Finnes det mange og varierte av, og er blitt både en severdighet og attraksjon for mange tilreisende.  Statuer av kjente personligheter i landet opp gjennom årene, og monumenter som beskriver et yrke, handling eller kultur. Hval monumentet i Sandefjord er et flott monument over byens tidligere historie innen hvalfangst. Og likeså er Kong Olav`s statue i Holmenkollen, og Sondre Nordheims statue i Morgedal gode eksempler på statuer av historisk betydning for Norge. 

Noen fremhevede severdigheter

 

Aker brygge og Tjuvholmen

Oslo: Et spennende og attraktivt uterom langs kaipromenaden ved Oslofjorden i Oslo sentrum. Langs hele kaipromenaden ligger restaurantene med…

 

Akershus festning

Oslo: Er en av de mest betydningsfulle festningene gjennom hele norgeshistorien, og har vært sentrum for nasjonens vekst og utvikling gjennom 700 år.…

 

Heddal stavkirke

Notodden: Heddal stavkirke er den største av de gjenværede 28 bevarte stavkirker som finnes i Norge. Det kan godt hende at det ikke altid har vært…

 

Kon Tiki museet

Oslo: Thor Heyerdahl ble verdensberømt da han i 1947 krysset Stillehavet med balsaflåten Kon-Tiki, - og senere fulgte han opp den utrolige bragden…

 

Lom stavkirke

Lom: Lom stavkirke er en av de største i hele landet, fra rundt 1160 - 1200 nesten midt i Lom sentrum. Lom stavkirke er av typen med delvis…

 

Midgard vikingsenter

Horten: Nord-Europas største samling av monumentale gravhauger fra merovinger- og vikingtid. Midgard vikingsenter, tidligere Midgard historisk senter…

 

Telemarkskanalen

Telemarkskanalen - vannveien - fra Skien til Dalen som går gjennom 8 sluseanlegg stod ferdig i 1892. Den ble da i europeiske reisehåndbøker betegnet…

 

Teknisk museum

Oslo: Norsk Teknisk Museum er et nasjonalt museum med mer en 25 utstillinger som omhandler temaer som teknikk, industri, vitenskap, teknologi og…

 • slide
  Opplevelser
  Foto ©: Geir Johansen
  - Telemarkskanalen -

Aktiviteter og Opplevelser i landsdelen

I landsdelen er det mange aktiviteter for både voksne og barn, fra sjø og fjord til fjell og daler.

For både barn og voksne finnes det en drøss med flotte aktiviteter som er både spennende, moro og lærerike, og spredt rundt i hele landsdelen. Her kan de boltre seg i klatreparker og ha en spennende opplevelse i høyden. Zip - linere som eks. vis Kollensvevet der du henger i en zipline fra topp til bunn i Holmenkollbakken. Her kan du fly som en skihopper ( se videolink i høyre kolonne ). 

Ønsker du mere moro og fart, er det mange innendørs / utendørs Go Kart og Cross kart baner i landsdelen. Her kan du boltre deg med masse moro og latter i en uforglemmelig opplevelse. Dette er virkerlig moro både for store og små.

I_berg_og_dalbane_pa_tusenfryd_-_foto_Geir_Johansen.jpg

Fornøyelsesparker og badeland er det mange av. Her kan du ha det moro i Berg og dal baner, Karuseller, spennende eventyrslott, vannsklier, basseng og mye mye mer. Dette er virkerlig noe for hele familien å være med på. Opplevelse og viten - sentra er det også mange av for den kunnskaps hungrige. PÅ Teknisk museum i Oslo kan du se å lese om mange tekniske nyvinning opp gjennom årene.

For de vosne ( det finnes også for barn ) om du ønsker moro, fart, spenning og litt adrenalinkick. Er det mange som tibyr Elve - rafting i store elver og stryk. Her får du virkerlig bryne deg mot elvens frådende masser. Spennende, vått og moro.

Ønsker du roligere aktiviteter men samtig få noen flotte og uforglemmelige opplevelser. Er det mange som tilbyr å ta deg med på Fjord Cruise for å oppleve Oslofjorden, og langs hele kysten på Østlandet. Mange tibyr det båt turer kombinert med fiske.

Hva med en rolig båt tur å oppleve Telemarkskanalen. Her starter du i Skien og ender opp i Dalen etter flere timer. På turen må båten gjennom mange sluser for å komme seg til destinasjonen. Når du er vel framme har du dratt gjennom flott Telemarks natur.

I hele landsdelen er det tilrettelagt for friluftsliv hvor du kan vandre i fjellene etter oppmerkede turstier, og kanskje du på turen får lyst å overnatte på en av de mange turisthyttene som ligger langs turstiene. Her kan du dra på dagsturer, eller over flere dager med ryggsekk og telt. Det finnes også mange fjelltopper å bestige i landsdelen, noen helst med lokalkjent guide, og andre igjen kan du godt bestige på egen hånd. Populære områder for denn aktiviteten er spesiellt fjellområdene i Jotunheimen og Rondane. Oversikt og informasjon over turisthytter og turstier finner du hos Den Norske Turistforening.

På fjelltur i Jotunheimen - foto Marcin Szala.jpg

Populære fjelltopper å bestige er Galdhøgpiggen og Glittertind. En av de mest populær fjellturer som taes som en dagstur. Er å vandre langs Besseggen over Gjendevatnet i Jotunheimen. Denne turen blir gått av flere tusen hvert eneste år, og du får en formidabel utsikt.

Er du mere av den urbane typen, og liker å vandre på oppdagelsesferd rundt i byer og steder. Ja så er det mange muligheter i alle varianter. Mye å se - og mye å gjøre - og du kan kombinere med kafe / restuarantbesøk for å nyte god mat og drikke i de mange forskjellige restauranter og kafeer som finnes, - og bare nyte roen og se på livet rundt deg.

Pa_vandring_langs_Aker_brygge_i_Oslo_-_foto_Geir_Johansen.jpg


Se noen videoer: • slide
  Byer og Steder
  Foto ©: Geir Johansen
  - Kragerø -

Byer og Steder i landsdelen

Her finner du storbyer, småbyer, tettsteder, fjellbygder, fjellsætrer, og idylliske kystperler av småbyer og steder langs hele kysten av Oslofjorden, - og videre langs kysten fra svenskegrensen ved Svinesund i øst til landsdels - grensen til Sørlandet i sør. Her nevner vi kort om noen utvalgte byer og steder. Mer og om flere kan leses på siden Byer og Steder, - og på egne sider fra de forskjellige stedene.

Oslo er Norges største by og landets hovedstad. Byen har gått gjennom stor forandring med mye ny bebyggelse langs Oslofjorden i områder som Bjørvika, Barcode og Tjuvholmen. Barcode har vekket internasjonal oppmerksomhet med den originale og varierte byggestilen på de nye høyhusene i området. Tjuvholmen er blitt en flott forlengelse av Aker Brygge med både egen badestrand og Astrup Fearnley museet. Videre inneholder Tjuvholmen både hotell, spisesteder, butikker og kunstgallerier. Området er i likhet med Aker brygge et populært utfartsted for både egne innbyggere og tilreisende. " Les mer på egen side om Oslo ".

Moss er en mellomstor by og ligger flott til langs vestsiden av Oslofjorden, der sentrum av byen bare ligger et steinkast fra havnepromenaden og kanalen. Moss har vært under stor forandring og byfornying de siste årene. Spesielt i sentrum og langs kaipromenadene. Langs, og gjennom kanalen er det et yrende båtliv på sommeren -  såvel som ute på fjorden, og med flotte utesteder langs kanalen er det et pupulært utfartsted, - og ikke mist,  på grunn av kanalparken og den flotte bystranden.

Drammen er også en by som har gått gjennom en formidal byfornying i flere år, og fått mange gjeve priser for sin byfornying. Områdene langs Drammenselva er ikke til å kjenne igjen i forhold til de var for bare få år siden. Nå er det faktisk blitt vakkert på begge sider langs elva i hele byens lengde. Elveparken, elvepromenaden og området som er tilrettelagt langs elva fra sentrum og østover, var virkelig et sjakktrekk. Det er et nydelig område som er blitt attraktivt for både egne innbyggere og tilreisende. Det samme kan man si om Papirbredden med den prisbelønnte Ypsilon - bruen over Drammenselva.

Tønsberg er har som de fleste små og mellomstore byer langs kysten her - at byens sentrum bare  ligger et lite steinkast fra havnen og kaipromenadene. Byen ble grunnlagt i vikinge tiden og har således en formidabel og interresant forhistorie å vise til, noe du får et godt innblikk i ved å besøke   Slottsfjellmuseet som ligger ved enden av Slottsfjellet. Du kan forøvrig også få oppleve en nøyaktig kopi av det berømte Osebergskipet (vikingeskip) på havna. Det er helt nydelig langs havnen og havnepromenaden, med restauranter og uteserveringer langs hele promenaden, og et yrende båtliv langs promenaden og på fjorden hele sommeren.

Kragerø er en idyllisk liten småby med hvite hus og trange gater, og kan minne sterkt om sørlandets små koselige kystbyer. Her er det frisk lukt av sjø, tang og tare, - hvor du får servert velsmakende gourmet retter av havets delikatesser. Som tidligere nevnt - kystby med bysentret et lite steinkast fra havnen. Her kan du nyte god mat å drikke på restauranter langs kaipromenaden å nyte båtlivet på fjorden rett utenfor der du sitter. Eller faktisk sitte på hotellrommet å ha en formidabel utsikt over fjorden. Her er det også et yrende båtliv på fjorden og et maritimt miljø. Det er faktisk bare å nyte det.

Alle steder blir mere omtalt på egne sider.


© GoTo Norway 2017