Hjem Reisemål Vestlandet

Gudvangen-naeroyfjorden-foto_Geir_Johansen.jpg

Vestlandet

Du er nå på forsiden til Veslandet

Les mer
Close Page View
Trolltunga_-_Foto__Steinar_Talmoen.jpg

Severdigheter

Les mer
Close Page View
Flamsbanen-Videre_i_Flamsdalen-flamsbanen_3-foto_Geir_Johansen.jpg

Opplevelser

Les mer
Close Page View
Bergen-bryggen_i_bergen.jpg

Byer og Steder

Les mer
Close Page View

Landsdel Vestlandet


Atlanterhavsvegen_0019_-_foto_Geir_Johansen.jpg
Bergen-bryggen_i_bergen_2.jpg

De vakre fjordene, isbreene, majestetiske fossefall, og de dype dalenes landsdel

Vestlandet er synonymt med en utrolig flott natur hvor høye fjell, store vidder, vakre fjorder, isbreer og fossefall - koker i sammen i en skjønn forening og gir deg noen uforglemmelige synsinntrykk, uansett hvor hen du tar din reise i denne landsdelen.Vestlandet består av fylkene Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland. I tidligere tider ble også fylkene Aust Agder og Vest Agder regnet med i denne landsdelen, men de har nå fått sin egen landsdel.

Vestlandets fjorder : De vakre fjordene og fjordlandskapene på Vestlandet er viden kjent både innenfor og langt utenfor Norges grenser, og er blitt et ettertraktet reisemål i seg selv. Trange fjorder som skjærer seg inn i landskapet blant høye stupbratte fjell, og hvor mektige fossefall kaster seg nedover fjellsidene.

Geirangerfjorden er vel den av fjordene både på Vestlandet og norge som helhet - som er mest kjent, og kalles ofte og ikke ufortjent for juvelen bland fjordene. Fjorden er på Unesco`s verdensarvliste sammen med Nærøyfjorden.

Geirangerfjorden 03 foto Geir Johansen.jpg

Sognefjorden er Norges lengste og dypeste fjord med sine 205 km, og har flere kjente og flotte fjordarmer. Nærøyfjorden er den mest kjente av fjordarmene og er på Unesco`s verdensarvliste.

Nærøyfjorden er av flere utenlandske reisemagasiner beskrevet som en av verdens villeste og vakreste fjorder. Andre flotte fjordarmer er Aurlandsfjorden, Lustrafjorden, Finnafjorden, og Lysefjorden. ( Fjordene blir beskrevet på egne sider ).

Nærøyfjorden2 foto Geir Johansen.jpg

Isbreer : Vestlandet har en mengde gedigne Isbreer å vise til. Blant annet Jostedalsbreen som er den største isbreen på det Europeiske fastlandet, og dekker et areal på 487 km². På de aller fleste og kjente isbreene i landet kan du bli med på guidede turer, og med selvsyn både få se, og få muligheten til å vandre på dette naturens under etter siste istid. Andre kjente Isbreer på Vestlandet er Briksdalsbreen, Kjenndalsbreen, Bøyabreen, Nigardsbreen, Suppehellebreen, og Folgefonna. (Isbreer blir beskrevet på egne sider ).

Lodalen - 012 Loalen og Kjenndalsbreen - foto Geir Johansen.jpg

Fosser : Er det noe Vestlandet er like kjent for som sine fjorder og isbreer - så er det de mange imponerende og mektige fossefallene. De er et majestetisk syn der kaster seg utover, og stuper ned langs fjellsidene, - og hvor mange av dem ender rett ned i en av de mange fjordene. Så her får du egentlig i både pose og sekk med vakre fjorder, stupbratte fjell og imonerende fossefall - når du besøker en eller flere av fjordene på Vestlandet.

Kjente Fosser som er virkerlig er et syn for øyet og turistmagneter kan nevnes Låtefossen, Vøringsfossen, Steinsdalsfossen ( som du kan gå bak selve fossefallet ), Brudesløret, Friaren, Kjosfossen, Tvindefossen, Vidfossen, Rjoandefossen, og Mardalsfossen. ( Fosser blir beskrevet på egne sider ).

Låtefossen 002.jpg

Fjell og daler : Med sitt fjellandskap følger det naturligvis med både unike fjellformasjoner, flellplatåer, vakre daler, elver og vatn. Noe landsdelen er beriket med i mengder. Helt fra Møre og Romsdal og ned til Rogaland. Romsdalsalpene som omkranser Romsdalen hvor blant annet Trolltindmassivet og den kjente Trollveggen er.

Sognefjellet med isbreen Fannaråki, og Strynefjellet som begge anbefales å kjøres over med bil. Samt fjellene langs Lysefjorden hvor man blant annet finner den kjente Preikestolen i fjellsiden, og Kjeragbolten. Den unike fjellformasjonen og fjellutspringet Trolltunga i fjellet innerst i Ringedalsvatnet.

Sognefjellet 011 - Fannaråki og Fannaråkbreen mot Jotunheimen på toppen - Foto Geir Johansen.jpg

Flere vakre daler som gir noen utrolig flotte synsinntrygg er blant annet å nevne Romsdalen, Aurlandsdalen, Måbødalen, Eikesdalen, Flåmsdalen, Oldedalen med Oldevatnet som man drar gjennom på tur til Briksdalsbreen, og Lodalen med lovatnet som man drar gjennom på tur til Kjenndalsbreen.

Mange av landsdelenens daler er fruktbare og ideelle for fruktdyrking. Her dyrkes det både epler, pærer, jordbær og kirsebær i tillegg til vanlige avlinger og husdyrhold. Hardanger er kjent for god og saftig frukt, og epleblomstringen er i seg selv en stor attraksjon i området. ( Både fjell og daler blir nermere beskrevet på egne sider )

Oldedalen 005 Oldedalen og Oldevatnet - foto Geir Johansen.jpg

Byer og steder : landsdelen har noen av de største byene i landet som Bergen, Ålesund, Stavanger, og Haugesund. Foruten disse er det mange flotte og idylliske småbyer og tettsteder med flott beliggenhet langs fjordene. Geiranger, Olden, Loen, Aurland, Flåm, Øystese, Norheimsund, Odda, Balestrand, Skjolden, og Lærdal med fler - som blir omtalt på egne sider. 

Bergen-001-foto1 Geir Johansen.jpg


 • slide
  Bilder
  Foto ©: Geir Johansen
  - Melkevollbreen -

Se noen bilder fra landsdelen


 • slide
  Severdigheter
  Foto ©: Geir Johansen
  - Nærøyfjorden -

Attraksjoner og Severdigheter

Vestlandet er uten tvil natur, fjord og fjell. Da sier det seg selv at her vil du finne mange nydelige, vakre, og uforglemmelige naturattraksjoner. Fjorder som har spist seg inn i landskapet etter siste istid, og når isen forsvant har den etterlatt seg de vakre fjordene og fjordlandskapene du kan besøke i dag. Fjorder som er lange, trange, og vide - og med det til felles at de er omkranset av flotte fjell med mektige fossefall som stuper ned i fjordene.


Isen etter siste istid forsvant ikke helt, men etterlot litt rester av seg selv. Så her finner du fremdeles mange store og gedigne isbreer som er igjen etter at istiden var over, og landskapene kom til syne igjen. Et landskap totalt forandret av det som en gang var gjemt under flere km tykke islag, og ble formet når isen dro seg tilbake. Dette er det som har skapt Vestlandets vakre og unike fjorder, fjordlandskaper og fjellformasjoner. Naturen er genial og unik - ikke sant! Dette er naturens egen ingeniørkunst! Et naturens underverk.

Melkevollbreen_innerst_i_Oldedalen_-_foto_Geir_Johansen.jpg
isbrevandring_-_foto_Geir_Johansen.jpg
Kjenndalsbreen_002__foto_geir_Johansen.jpg

På høyfjellene ble det dannet vatn som samler opp vann fra omkringliggende områder etter regnvær og snøsmelting, og endel av dem tar imot vann fra isbreer som smelter om sommeren. Vannet må ut, og ned et sted, ned mot havet der det ender tilslutt - og det ser du i de mange vanittige flotte fossefallene som stuper nedover fjellsidene, både ned fjellene langs fjordene og nedover fjellene på innlandet.

Lodalen - Ramnefjellsfossen 001 - foto Geir Johansen.jpg

I Oddadalen som har fått navnet " fossenes dal ",  finner man mange flotte og imponerende  fosser innen en distanse på 10 km, og hvor den mest kjente av dem også er en av norges mest kjente fosser - Låtefossen. Andre kjente fosser er Vøringsfossen, Steinsdalsfossen ( som du kan gå bak selve fossefallet ), Brudesløret, Friaren, Kjosfossen, Tvindefossen, Vidfossen, Rjoandefossen, og Mardalsfossen. ( Fosser blir beskrevet på egne sider ).

Landsdelen har også flere Nasjonale turistveger som virkelig er verdt å oppleve. Den nå viden kjente Atlanterhavsvegen, og flere som Sognefjellet, Gamle Strynefjellsvegen, Geiranger / Trollstigen, Aurlandsfjellet og Gaularfjellet.

Atlanterhavsvegen 0019 - foto Geir Johansen.jpg

Naturen selv har foruten å være vakker og variert.  Skapt mang en nydelig attraksjon, som en liten spesiell del av seg selv. Fjellformasjoner, fjellutspring, fjellplatå, vidder, daler, fjorder, fosser, og tilhørende landskaper. Vi her i landet har vært så heldig å få en stor del av det - og ønsker at de som måtte ønske det skal få ta del del i det.

Trolltunga 001 - foto Steinar Talmoen.jpg

Trolltunga i Skjeggedal, Preikestolen i Lysefjorden, Låtefossen i Oddadalen, Vøringsfossen i Måbødalen, og Trollveggen i Romsdalen er noen eksempler på naturens underverker som kan besøkes og beskues med selvsyn.

Flere av Vestlandets fjorder er i seg selv en attraksjon og severdighet som alle burde oppleve minst en gang i sitt liv. Fjordene smyger seg inn i landskapet omkranset av høye fjell, mektige fossefall, og med et vakkert og frodig fjordlandskap. Sognefjorden er Norges lengste fjord. Geirangerfjorden og Nærøyfjorden er på Unesco`s liste over verdensarven.

Hardangerfjorden- 003 - sett-ved-Øystese-foto Geir Johansen.jpg


Noen fremhevede severdigheter

 

Atlanterhavsvegen

Hele strekningen Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen som går fra Kårvåg til Bud, er en vegstrekning på vel, 36 km. Men her tar vi for oss strekning…

 

Borgund stavkirke

Lærdal: Borgund stavkirke. Som de andre stavkirkene rundt i landet - kan man ikke annet å bli imponert over byggekunsten, og det håndtverket som er…

 

Flåmsbanen

Flåm: Flåmsbanen.Verdens vakreste togreise - blir det sagt om Flåmsbanen som går fra Flåm - gjennom den naturskjønne Flåmsdalen, og ender på Myrdal…

 

Gamle Strynefjellsvegen

På tur over Strynefjellet som er et eldorado i et villt og vakker fjellanskap, der kontrastene fra lavlandet til høgfjellet er formidable. Byggingen…

 

Geirangerfjorden

Geirangerfjorden: Denne dyp blå fjorden er omtalt som " Perlen blant Norges fjorder " og er et av av Norges mest besøkte og attraktive turistmål. Med…

 

Nærøyfjorden

Gudvangen: Nærøyfjorden er en spektakulær opplevelse med sine stupbratte fjellsider som er opptil 1761 meter over havet, og fjorden er bare vel 250…

 

Oldedalen

Olden: En naturskjønn dal med tonnvis vakre av synsinntrykk helt fra Olden og inn til Melkevollbreen. Oldedalen er en naturskjønn perle med frodig…

 

Trollstigen

Trollstigen er uten tvil en av de mest dramatiske kjørerurene du kan oppleve i landet. Her kjører du opp den bratte fjellsiden, - eller det kan vel…

 • slide
  Opplevelser
  Foto ©: Geir Johansen
  - Isbrevandring -

Aktiviteter og Opplevelser i landsdelen

Vestlandet kan by på mange aktiviteter og opplevelser i mange kategorier. 


Her er det mange som tilbyr fjordcruise så du som besøkende kan få se fjordene fra sitt rette element - fra utpå fjorden. Enten det er med saktegående båter, eller med hurtig gående Rib - båter. Uansett vil du få en uforglemmelig opplevelse i flere av de vakre fjordene og fjordlandskapene. 

Kanskje du er av den mer sporty typen og liker litt utfordring og spenning? Da er det flere guider og bedrifter som tilbyr vandreturer på flere av Isbreene på Vestlandet. Her kommer du på en sikker måte, tett på de majestetiske etterlevningene etter siste istid.

Her kan du gå på fjellturer etter oppmerkede stier med ryggsekk og telt som du kan ta over flere dager, eller kanskje bare en dagstur for å få oppleve den vakre naturen. En sykkeltur langs en eller flere av fjordene er også sterkt å anbefale.

Hvorfor ikke ta en tur med Loen Skylift? En godolbane som løfter deg 1011 meter opp, og gir deg en formidabel utsikt hele veien opp til toppen av fjellet ved Loen. Banen er med 60° på det meste en av de bratteste gondolbanene i verden. 

Siden er under arbeide!


 • slide
  Byer og Steder
  Foto ©: Geir Johansen
  - Bergen -

Byer og Steder på Vestlandet

Vestlandet har både store byer, småbyer, idylliske småsteder og bygder. En godt utbygd samferdsel med både flyplasser, båtforbindelser, og et godt utbygd veinett. Med å kjøre på Vestlandet må du også påbergne å må ta bilferge på enkelte veisrekninger, og kjøre gjennom noen av landets lengste tunneller.


Bergen:

Bergen er vestlandets største by, og Norges nest største etter Oslo. Bergen går under navnet " byen mellom de 7 fjell ". Etter historien ble Bergen grunnlagt av Olav Kyrre i 1070 med navnet Bjørgvin, som betyr " den grønne engen mellom fjellene ", og var tidligere Norges hovedstad.  Opp gjennom hele historien har Bergen vært en handels og sjøfarts by, og et knutepunkt for handel og eksport. Byen har et yrende kultur og musikkliv, og har en drøss med flotte og historiske severdigheter å vise fram til sine besøkende.

Ålesund:

Byen med sin vakre Jugendstil-arkitektur er viden kjente for sine vakre bygninger Jugendbyen som Ålesund ofte blir kalt, er blitt viden kjent for sine flotte bygninger i Jugendstil-arkitektur. Det er virkelig en fornøyelse å vandre rundt i sentrum, og langs brosundet for å beskue disse flotte sjarmerende bygningene med sin særegne byggestil. Som National Geographic skriver om Ålesund. " Ålesund kunne vært bakteppe for et nordisk eventyr – med en moderne vri ". Ålesund er blitt både nasjonalt og internasjonalt kjent for sin særpregede arkitektur i jugendstil med tårn, spir og fantasifulle ornamenter på husfasadene.

 

Siden er under arbeide og mer info kommer snart


© GoTo Norway 2017