We work on a new page of GoTo Norway so will be a lot more faster, and with a new design. All pages here now is temporary. until the new one is finish.

 

 



Attraksjoner og Severdigheter i hele landet

På listen under er alle Attraksjoner og Severdigheter vi har oppført på våre sider. Nye blir lagt til kontinuerlig. For å minimere listen og resultatene, kan du bruke verktøyene under her i Tab Menyen. Der kan du velge å få fram Serverdighetene i alfabetisk liste kun etter Landsdel ( Nord Norge - Vestlandet - Østlandet og Sørlandet ), eller velge i Fylke, i Byer og Steder, Spesielle steder som fjord, dal etc. - eller finne Severdighetene på kart. ( Du finner også Severdighetene på hver egen Landsdel - side )


#
Harstad: Adolf kanonene på Trondenes fort i Harstad, er de største slagskipskanonene som ble satt på land av Tyskerne under 2 verdenskrig. De fire kanonene som ble satt på land på Trondenes i 1943 utgjorde det kraftigste batteriet i Hitlers Atlanterhavsvoll. Kanonene ble egentlig produsert for å monteres på Hitlers store slagskip, men byggingen av....
#
Oslo: Et spennende og attraktivt uterom langs kaipromenaden ved Oslofjorden i Oslo sentrum. Langs hele kaipromenaden ligger restaurantene med uteservering på rekke og rad. Her kan du nyte god mat og drikke i finværet i godt selskap. Det er faktisk over 20 restauranter, barer og kafeèr på Aker Brygge, og det nye Tjuvholmen området. Her er det koselige handlegater med mange forskjellige butikker.
#
Oslo: Er en av de mest betydningsfulle festningene gjennom hele norgeshistorien, og har vært sentrum for nasjonens vekst og utvikling gjennom 700 år. Akershus festning - er en festning og et kongelig slott fra middelalderen. Den var, med et avbrudd fra 1815 til 1820, en operativ militær festning fram til 1850. Det aller meste av festningen er åpen for publikum. To museer – Forsvarsmuseet og Norges Hjemmefrontmuseum – har tilhold der.
#
Bergen: Det Nasjonale Akvariet er Norges største akvarium og en av Bergens største turistattraksjoner. Hos oss får du Ekte dyr. Ekte opplevelser. Vi ønsker å skape LæreLyst om livet i havet. En av de fine tingene er at du kan både være inne og ute, og vi har en stor fin lekeplass på takterrassen. Utendørs finner du pingviner, oter og sjøløver i fine omgivelser. Vi har og ett stort havakvarium med stor fisk og forskjellige typer skalldyr fra…
#
Bergen: Alvøen er et meget vakkert og spesielt sted med en lang og rik industri- og sosialhistorie. Dette er hovedbygningen og en herregård til Alvøen papirfabrikk og er fra 1797. Gården tilhørte familien Farmers, og inneholder møbler, malerier, sølv og porselen som familien brukte mens de bodde her og brukte gården. Samt minner om Fasmerfamiliens liv i Bergen og Alvøen gjennom mer enn 300 år. Innerst i den lune Alvøypollen løper elven ut fra de…
#
Sandefjord: Anders Jahres herskapsbolig på Midtåsen i Sandefjord. Villaen på den 60 mål store eiendommen Midtåsen ble bygget 1933 og ble tegnet av den kjente arkitekten Arnstein Arneberg. Hele eiendommen består av et hovedbygg, portnerbolig, ombygget drivhus samt hage / park. Hovedhuset ligger på en 60 mål stor tomt med tilhørende parkanlegg. Huset ble bygget i 1931-34 og omgjort/påbygget i midten av -50 årene og ferdigstilt ved innvielsen av "…
#
Arendal: Bygningen var med sine fire etasjer og valmtak landets høyeste trehus og nest største trebygning, bare Stiftsgården i Trondheim var større.Arendal gamle rådhus er Arendals tidligere rådhus, og ligger på sørsiden av Tyholmen i Rådhusgaten med fasaden vendt mot havna. Huset er gjennom 160 år kjent under betegnelsen Arendal Rådhus. Det omtales også som Kalleviggården og Kallevigs palé fordi det er oppført som en kjøpmannsgård. På eiendommen…
#
Stavanger: På Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger, møtes fortid og nåtid gjennom utstillinger, opplevelser, foredrag og publikasjoner. Museets utstillinger og andre aktiviteter gir kunnskap og forståelse for forhistoriens mennesker og samspillet mellom mennesket og naturen. Det er også viktig for oss å legge til rette for refleksjon omkring forholdet vi har til fortiden, og vi ønsker at de som kommer på besøk til oss skal oppleve et…
#
Haugesund / Førresfjorden: Arquebus krigshistorisk museum i Tysvær har mange og varierte utstillinger som forteller om okkupasjonen av Norge i 1940-45. Hovedvekten er på krigshandlingene i Nord-Rogaland og Sunnhordland, handelsflåtens rolle i krigen, hjemmefronten og dagliglivet i krigsårene. Den nyeste utstillingen, «Der Untergang», viser den allierte seieren i Europa og det tyske nederlaget i Berlin i 1945. Museet er oppkalt etter Sverre K.…
#
Ålesund: Det Norske Akvariet - Atlanterhavsparken er plassert på Tueneset ved Skarbøvika, helt ut mot havet i bydelen Hessa, ca. tre km fra Ålesund sentrum. Siden 1998 har akvariet vært et av Nord Europa største og mest unike saltvannsakvarier. Det Norske Akvariet er et utstillingsvindu for livet langs Norskekysten og Atlanterhavet. Med utsikt rett mot storhavet, de rike fiskefeltene og de dype norske fjordene, kan en her observere, oppleve og…
#
Hele strekningen Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen som går fra Kårvåg til Bud, er en vegstrekning på vel, 36 km. Men her tar vi for oss strekning Kårvåg til Vevang, der en del av vegstrekningen på 8,8 km går langt ute i havet over bruer, holmer og skjær. Det er en unik vegstrekning som kjøres og beskues av tusenvis av turister hvert eneste år.
#
Aurland: Aurlandsdalen er et 40 km langt vakkert dalføre, og som med sin ville og dramatiske fjellnatur - er et naturskjønt og populært turområde som blir benyttet av mange fjellvandrere hvert eneste år. Nederst i dalen - er der som E16 går gjennom Lærdalstunnellen. Kommer man kjørende langs Fv50 over fjellet fra eventuellt Oslo, eller Gol i Hallindal. Vil man få en formidabel utsikt over nedre del av Aurlandsdalen fra fjellsiden der veien går i…
#
Oslo: Historisk handelssted med over 40 spennende butikker, verksteder, gallerier og spisesteder. Navnet Bærums Verk - kommer av jernverket Bærums verk som var anlagt av Paul Smelter i 1610 etter ordre fra Kong Christian IV, og ble flyttet til sitt nåværende sted ved elven Lomma i 1641. Nå er Bærums Verk et populært handelssted med over 40 butikker, verksteder, gallerier, glassblåsere, møbelsnekkeri, strikk og vev, kunst og håndverk, og…
#
Moldjord / Beiarn: Bygdetunet er plassert på den gamle prestegården fra 1857. Bygdetunet ligger like ved kommunesenteret på Moldjord, og rett ved den attraktive lakseelva. Bygdetunet er plassert på den gamle prestegården fra 1857. Her ligger 12 gårdsbygninger fra Beiarn, datert rundt 1700- og 1800-tallet. Her kan du se utstillinger med gamle redskaper, bruksgjenstander og et gårdstun fra bygda. Alle er velkomne til å besøke museets vakre…
#
Halden: Innerst i Iddefjorden rett ved grensen til Sverige, ligger denne flotte og staselige herregården Berby Herregård i et flott kulturlandskap. Gården hadde sin storhetstid på 17 - 1800 tallet. I denne tidsepoken var Berby et senter for trelast, og eide store områder på begge sider av grensen (Norge / Sverige) - noe som dannet grunnlaget for driften av hee godset. Berby ble adelig setergård på 1600 tallet. Stedet er nevn i skriftlige kilder…
#
Bergen: Norge er en av verdens ledende sjøfartsnasjoner. På Bergens Sjøfartsmuseum kan du se skipsmodeller, malerier og maritime gjenstander som forteller om byens og nasjonens sjøfartshistorie. Vår eldste skipsfart: Denne delen av utstillingene omfatter norsk og vestlandsk sjøfartshistorie fra de eldste tider til og med middelalderen. Fra hundreårene før Kristus og gjennom første årtusen av vår tidsregning, kjenner vi mange båtfunn i Norge og på…
#
Bergen: Bergenhus er en av de eldste bevarte festningene i Norge. Flere bygninger, som Håkonshallen og Rosenkrantztårnet, representerer kulturminner av internasjonal verdi. Festningsområdet har en sentral posisjon i landets historie som militært, administrativt og politisk sentrum gjennom flere hundre år. Bergenhus festning er ved siden av Akershus festning det mest betydningsfulle festningsanlegg i landet når det gjelder historisk dybde med…
#
Alta: Bergkunsten består både av helleristninger og hellemalerier som ble laget for ca. 7000 til 2000 år siden. Bergkunsten i Alta ble innskrevet på UNESCO's Verdensarvliste 3. desember 1985, som de eneste forhistoriske kulturminnene i Norge. Verdensarven i Alta består av 4 områder med helleristninger (Hjemmeluft, Kåfjord, Amtmannsnes og Stor....
#
Modum: Det var Norges største industribedrift på 1800-tallet, og utviklet blåfarve fra koboltmalm. 1. april 1776 blir Det kongelige Modumske Blaafarveværk stiftet av Kong Christian 7. Blaafarveværket ble aldri noe overskuddsforetak, men det var likevel en av få bedrifter med varig betydning, og spilte en viktig rolle i norsk handel med blant annet Danmark.
#
Modum: Koboltgruvene strekker seg over et område på tre kilometer i Skuterudåsen. Det var her koboltmalmen ble funnet i 1772, og dannet grunnlaget for Blaafarveværket. Koboltgruvene som på midten av 1800-tallet var Norges største arbeidsplass med over 1200 ansatte og over 1800 fastboende er et fantastisk område som åpenbarer seg når du kommer opp.
#
Lærdal: Borgund stavkirke. Som de andre stavkirkene rundt i landet - kan man ikke annet å bli imponert over byggekunsten, og det håndtverket som er utført med de hjelpemidlene de hadde for mange hundre år siden. Det er ikke funnet en stålnagel som er brukt under oppføringen av kirken. Det er rett å slett håndtverkerkunst av første klasse. Denne sta..
#
Fjærland: Bøyabreen ligger litt nord for Norsk breemuseum i Fjærland. Bare vel 5 minutt med bil fra bremuseet langs Rv 5 vil du se isbreen på høyre side. Bøyabreen er en brearm av Jostedalsbreen, og den som har lettest tilkommelighet for besøkende som ønsker å se en av disse naturens underverker. På grunn av sin enkle tilkommelighet er den en av Norges mest besøkte isbreer.
#
Stavanger: Herskapsboligen Breidablikk ble bygget av skipsreder, handelsmann og politiker Lars Berentsen (1838-1896). På slutten av 1800-tallet var han blant de mest velstående borgere i Stavanger, og ønsket seg en representativ bolig som ikke stod tilbake fra naboeiendommen Ledaal. Han engasjerte derfor en av landets mest anerkjente arkitekter, Henrik Nissen i Kristiania, til oppdraget. Boligen stod ferdig i 1882, og var i familiens eie til…
#
Halden: Med sine 26,6 m totale løftehøyde i tilsammen fire kamre, er Brekke sluse Nord-Europas høyeste sammenhengende slusetrapp. Haldenkanalen har totalt 3 sluseanlegg hvor den totale løftehøyden på alle er 39 meter.Det som var bakgrunnen for Haldenkanalen og slusene var tømmerdrift, og få tømmeret ned til sagbrukene ved Tistadalfossen. Det var i sin tid fløtningsinspektør Engebret Soot som tok initiativet til bygging av Haldenkanalen, og…
#
Olden: Briksdalsbreen er en av Norges mest kjente Isbreer, og en stor turistattraksjon i Briksdalen ved Olden. Briksdalsbreen ligger i Briksdalen innerst i den vakre Oldedalen, og er en mektig brearm av Jostedalsbreen som ligger innenfor området Jostedalsbreen nasjonalpark. Toppen av Briksdalsbreen ligger vel 1900 meter over havet, og foten av den er...
#
Bergen: Bryggen i Bergen som også er kjent som Hansabryggen og Tyskerbryggen, er på Unesco`s verdensarvliste som verdensarv. Bryggen omfatter trehusbebyggelsen og steinkjellere i den gamle historiske bykjernen. Det var også her den aller første bebyggelsen i Bergen lå. Bryggen omfatter vel 13 mål, og har 61 fredede bygninger. Det tyske kjøp...
#
Halden: Busterudparken er en liten grønn lunge i Halden sentrum, med en flott Paviljong, og en skøytebane som kan brukes på vinteren. Den flotte musikkpaviljongen ble oppført i 1879. Her blir det fremført musikk i flere sjangere i løpet av sommeren. Parken er et yndet treffpunkt for byens innbyggere, - men også for turistene som besøker byen. Monumentet man finner i parken ble laget av billedhoggeren Dyre Vaa, og plassert i parken i 1939 som en…
#
Ålesund: Et kjent og populært utsiktspunkt over byen hvor du får en formidabel utsikt over Ålesund og omliggende områder. På toppen av byfjellet Aksla som ligger bak selve byen, får du en formidabel utsikt over både Ålesund by og omliggende områder i 360 grader, og du kan også beskue de kjente Sunnmørsalpene. Her er det også en fjellstue med restaurant, kafe og en flott utsiktsplattform. Du kan gå opp hit fra selve byen, - og fra du starter nede…
#
Bodø: Midt i Bodø ligger Bymuseet i Bodø. Bygningen er blant de eldste i Bodø sentrum, bygd 1903. Utstillingene her handler om -byen vårres, Bodø by sin historie. I tillegg finnes et spennende tørr-akvarium i kjelleren. Museets første etasje viser ulike utstillinger gjennom året.På overflaten ser Bodø ut til å være en ung by, med en kort historie. Det er den ikke. Byen har en rik forhistorie, og deler av den kan du oppleve på Nordlandsmuseet. Før…
#
Kristiansand: Christiansholm festning har en unik beliggenhet sentralt i byen med en flott utsikt til den vakre kysten vår. I første etasje finnes en permanent utstilling som forteller litt om festningen og byens historie. Festningen er et lokale som kan brukes til mange formål og som kan leies av foreninger, bedrifter, offentlige og privatpersoner til ulike arrangementer og merkedager. I andre etasje, også kalt Kongens Batteri, er det…
#
Dale i Luster: Dale steinkirke, er en gammel ærverdig og flott steinkirke fra 1200 tallet. Med blant annet gotisk arkitektur og veggmaleri frå 1400-talet. Kirken ligger på Dale i Luster, og er godt synlig fra Fv55 langs Lustrafjorden. Denne kirken fra middelalderen, står i en særstilling i forhold til andre bygdekirker i Norge på grunn av sine to spesielle klebersteinsportaler.
#
Geiranger: Dalsnibba. Uten å bruke dine føtter, kan du komme opp på Europas høyste utsikt fra en bilvei!. Fra 1476 meter over havet kan du nyte en fantastisk utsikt, og det uten å ha gått ut av bildøren før du er her oppe! Når du kommer opp til toppen, og det vel anlagte utsiktspunktet nesten 1500 meter over havet, parkerer bilen, og vandrer ut til det ..
#
Bergen: Her får du vite hvordan de tyske kjøpmennenes liv og arbeide gjennom vel 400 år ved Bryggen, og satte sitt preg på byen i alle disse årene. Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene forteller historien om de tyske kjøpmennenes liv og arbeid gjennom 400 år. Her får du vite om dene viktige perioden av Bergen by sin historie og enkeltmenneskers skjebner. Hva vet du egentlig om hanseatene? På omvisningene våre får du et unikt innblikk i .....
#
Oslo: lottet og hovedresidensen til Norges Konge. Det kongelige slott ligger på Bellevue-høyden, ved enden av Karl Johan - Oslos hovedgate. Slottet er et av landets viktigste enkeltbygg, og et viktig symbol for norsk historie etter 1814. Byggearbeidene startet i 1824, og det var Kong Carl Johan som la ned grunnstenen 1. oktober 1825. Slottet ble innviet av Kong Oscar I, 26. juli 1849.
#
Haugesund: Like over brua til Hasseløy («Bakarøy») finner du Dokken museum — et grønt tun omgitt av en rekke mindre bygninger som forteller en spennende historie fra gamle Haugesund. Museet representerer en viktig del av bymiljøet i Haugesund under sildetida og viser hvordan folk levde mellom 1850 og 1950. De første husene i Dokken ble reist for nesten 200 år siden. Da fantes også en liten, lukket havn for sildebåtene, kalt en «dokk». Det er…
#
Drøbak akvarium ligger flott plassert ved havnen og havnepromenaden. Her finnes det 14 akvarier, 2 store tanker, og et berøringsbasseng med ulike typer dyr fra havet. I berøringsbasseng kan både voksne og barn kan studere, og forsiktig kjenne på sjøstjerner, strandkrabber, små flyndrer og andre små dyr. Akvariet har mange spennende arter å vise deg, blant annet kan du komme tett innpå den mystiske havålen Morgan, og se det fryktinngytende gliset…
#
Kragerø: Dybedalsgruva er lokalisert nærmest midt i Kragerø sentrum. Her ble det utvunnet apatitt som er et fosfatmineral som er blitt mye brukt i gjødningindustrien. I 1854 begynte firmaet Evans og Atkins i Birmingham gruvedrift etter apatitt i Kragerø og nærmeste omegn. I den første perioden fra 1854 til 1859 ble det tatt ut ca. 5000 tonn. Det engelske firmaet drev også nikkelgruver i Bamble, men trakk seg ut i 1860 og overlot all drift til…
#
Sjarmerende liten stavkirke fra 1200 tallet i Eidsborg - noen km fra tettstedet Dalen. Kirken ligger rett ved Fv45 og er i området rundt Vest Telemark museum. For dem som ønsker det får en omvisning i kirken og 800 års historie servert av en av museets guider. Selve stavkirken er et rom på ca. 30 kvm. Den er 6,9 m. fra grunnmur til øverst i mønet. I motsetning til ..............
#
Eidsvoll: Året 1814 er det mest dramatiske året i norsk historie. Fra å være del av et enevelde med hovedstad i København, var vi en selvstendig stat i få måneder om sommeren, før vi gikk inn i en politisk union med Sverige før året var omme. På tross av krig og omveltninger skapte hendelsene i 1814 varig fred og stabilitet i Norden og indre selvstyre i Norge.
#
Oslo: Konseptet forteller at parkens visjon er å Skape en unik og mangfoldig kulturminnepark til glede og berikelse for byens befolkning, og en attraksjon for tilreisende. Parken utvikles til et enestående skoglandskap der historie og natur utgjør en spennende enhet og som innbyr til en uforglemmelig opplevelse. Ekebergparken ligger i en skog som strekker seg fra Kongsveien og Karlsborgvillaen i vest til Ekebergsletta i øst. Parken er 255 dekar…
#
Luster: Feigefossen er en kjent foss i Sognefjorden, og kommer nedover fjellet over bygda Feigom i Luster. Fossen ligger på sør-øst siden av Lustrafjorden, som er en fjordarm av Sognefjorden. For å komme til den kan du ta av Fv55 ved Skjolden innerst i Lustrafjorden å følge Fv331 til fossen. Den samme veien du kjører på om du vil se Urnes stavkirke som ligger litt lengre sør ved Ornes. Du trenger ikke kjøre tilbake til Skjolden når du har vært…
#
Fredrikstad: Gamlebyen - Festningsbyen i Fredrikstad er en av Norges mest besøkte attraksjoner. Med sin unike bebyggelse bak festningsverkene, er gamlebyen Nord Europas best bevarte festningsby fra 1660 tallet. Du kjenner et historisk sus av å vandre rundt blant de ærverdige og godt bevarte tre-bygningene som Gamlebyen består av, og det samme blant bygningene i " Festningsbyen " som består av bygninger i mur og stein.
#
Fiskerkona står å vinker farvel til fiskerne som drar på storhavet. Fisket på Lofothavet har opp gjennom årene krevd mang en fiskeres liv. Så når fiskerkonen tok farvel med mannen sin som dro på havet - var det ikke gitt at han noen gang kom hjem igjen. Monumentet er en heder til fiskernes koner og familie.Skulpturen er laget av billedhuggeren......
#
Bergen: Kanskje norges mest kjente utendørs marked Fisketorget i Bergen er nok mest sannsynlig norges mest kjente utendørs marked. Her selges det fersk fisk, og sjømat rett fra havet, samt frukt og grønnsaker. I tillegg til blomster og planter i alle varianter. Her får du også kjøpt ferdige retter laget av fersk fisk og sjømat hvor du kan nyte et godt måltid mens du ser på det yrende folkelivet som er her på torget.
#
Tar du deg en tur med fjellheisen i Narvik får du panoramautsikt både over Narvik by, og omliggende områder, natur og fjellområder.Utsikten er formidabel, - og på en klar dag ser du helt til Lofotveggen fra toppen av fjellet på Gondolrestauranten. Turen tar ca 7 minutter fra byen og opp til fjellheisrestauranten. Det er flott anlagt terrasse rundt fjellheis....
#
Flåm: Flåmsbanen.Verdens vakreste togreise - blir det sagt om Flåmsbanen som går fra Flåm - gjennom den naturskjønne Flåmsdalen, og ender på Myrdal stasjon - der Bergensbanen og Flåmsbanen møtes. Flåmsbanen er en sidebane til Bergensbanen, og går mellom Myrdal stasjon øverst i Flåmsdalen og til Flåm stasjon nede ved Flåm innerst i Aurl..
#
Flåm: Flåmsdalen er en naturperle av de skjeldne, og strekker seg fra Flåm innerst i Aurlandsfjorden og opp til Myrdal vel 800 meter over havet. Myrdal er stedet hvor jernbanene Bergensbanen og Flåmsbanen møtes, og hvor du kan gå av Bergensbanen ved Myrdal stasjon, og ta den berømte Flåmsbanen ned gjennom hele Flåmsdalen ned til Flåm........
#
Flekkefjord: Museet ligger i Øvrebyen i Flekkefjord sentrum. Hovedbygningen fra 1720-tallet er innredet som et velstående kjøpmannshjem fra 1800-tallet. Mange av gjenstandene som vises i det fredede bygget viser den internasjonale orienteringen Flekkefjord hadde på 1800-tallet. I Sjøbuene kan du se skiftende utstillinger gjennom året. Krambua har åpent i sommersesongen og er resepsjon, museumsbutikk og kafé.
#
Bergen: Fløibanen er en skinnegående kabelbane som går fra Bergen sentrum og opp til utsiktspuntet Fløien på fløyfjellet. Her får du panoramautsikt over Bergen, fjorden, omliggende natur og fjellområder. Her ser du forivrig nesten rett ned på den kjente Bryggen i Bergen, havnen og sentrum. På turen både opp og ned kan du nyte utsikten fra panoramav..
#
Bergen: Populært utsiktspunkt på Fløifjellet i Bergen. Fløien er et populært utfartssted, og en ettertraktet attraksjon og utsiktspunkt for Bergens besøkende. For å komme opp til Fløien på toppen av Fløifjellet - tar du Fløibanen som er en skinnegående kabelbane fra Bergen sentrum og opp til utsiktspunktet på Fløifjellet. På toppen her er det anlagt et stort steinlagt platå, og her er både butikk, spisesteder og lekeplass for barn.
#
Vikeså: Like sør for sentrum av det lille tettstedet Vikeså, finner du FN-parken rett ved,- og godt synlig langs E39. Det er et flott monument med en bauta - til minne om den første norske soldaten som omkom i en FN-operasjon. Annbjørn Gjedrem ble stukket ned under vakttjeneste mens han var soldat i DanNor IV.Tidligere FN-ambassadør Ole Ålgård stod for avdukingen av minnebautaen, som var reist av Rogaland FN-Veteranforening - på FN-dagen i 1994.…
#
Tvedestrand: Forvaltergården i Tvedestrand er en av de eldste og best bevarte bygningene i byen og er fra 1775. i Forvaltergården bodde proviant- eller magasinforvalteren som hadde ansvaret for all inn- og utskipning til Næs Jernverk. I 1880 flyttet forvalteren ut og Tvedestrand apotek inntok lokalene. Dette var store og flotte lokaler etter datidens standard og apoteket ble værende her fram til 1991. Dagens interiør er fra 1929 med innredning i…
#
Himmel, hav og lofotfjell speiles og vrenges på den tredelte, konkave glassflaten. Beveger man seg litt, slik at lyset faller på en annen måte, ser man nåleskog og andre fjell gjennom den delvis transparente overflaten. Noen ytterligere skritt, og man møter sitt eget – betrakterens – speilbilde. Magisk forvregning av et allerede magisk naturlandskap.......
#
Geiranger: Midt inne i Geirangerfjorden kaster 7 fossefall seg ut over fjellsiden ved Knivsflå. På avstand kan de ligne håret til 7 kvinner, og derav fått navnet de 7 søstre. Fossefallene er noe av det mest kjente i Geirangerfjorden - nesten like kjente som Geirangerfjorden selv, og finnes garantert på titusenvis av filmruller etter årenes løp med turisme inn....
#
Geiranger: Fossen Friaren. Kjært barn har mange navn som Friarfossen, Geitfossen, Skageflåfossen. Fossen Friaren er inne i Geirangerfjorden og kaster seg ut over de bratte fjellsidene i fjorden i en flaske formet form - rett over fjorden for fossene De 7 søstre. Det blir sagt at siden fossen ligger rett over fjorden for de 7 søstrene - gjør friaren kur til ......
#
Halden: En levende historie i over 350 år - fra landets viktigste forsvarsbygg til en av landets mest spektakulære kulturarenaer. Selve Fredriksten festning ble påbegynt i 1661 og er oppkalt etter den dansk-norske kongen Frederik III (1609-1670). Festningen ble beleiret hele seks ganger, men aldri inntatt. Festningsanlegget slik det fremstår i dag er i hovedsak et resultat av utbygging på 1660- og 1670-tallet.
#
Stavanger: Den gamle flotte bebyggelsen av 173 vernede og restaurerte trehus - som utgjør gamle Stavanger - ligger i skråningen på vestsiden av Vågen ved havnen og sentrum i Stavanger. Husene er bygget på slutten av 1700 tallet og i løpet av 1800 tallet. Du føler virkelig et historisk sus når du vandrer i de trange gatene med alle de velholdte små og ko...
#
På tur over Strynefjellet som er et eldorado i et villt og vakker fjellanskap, der kontrastene fra lavlandet til høgfjellet er formidable. Byggingen av Strynefjellsvegen ble påbegynt i 1881 og utført med handmakt av rallara fra Sverige og lokalbefolkning, og hele vegen stod ferdig i 1894. Sognefjellsvegen er stort sett akkurat slik den var den gangen den stod ferdig - foruten asfalt. Her kjører du en del av veien på grusveg, og de…
#
Bergen: Gamlehaugen er den offisielle kongeboligen i Bergen. Bygget ligger i et parkanlegg på Paradis. Gamlehaugen ble bygd av Christian Michelsen og sto ferdig i 1900. Gamlehaugens første etasje er viet minnet om statsminister Christian Michelsen og ble etterlatt i all hovedsak slik den var ved hans død i 1925. Allerede i 1927 ble museet åpnet for publikum og kun små forandringer er gjort siden den gang. Museumsdelen består av til sammen åtte…
#
Geirangerfjorden: Denne dyp blå fjorden er omtalt som " Perlen blant Norges fjorder " og er et av av Norges mest besøkte og attraktive turistmål. Med sine høye fjell og buldrene fossefall som kommer ned fjellsidene og frodig grønn vegetasjon som omkranser fjorden, beskrives den også som juvelen blant de mange vakre norske fjordene. I 2005 ble Geirangerfjorden sammen med Nærøyfjorden innlemmet i Unesco`s verdensarvliste og fikk da den gjeve…
#
Kristiansand: Gimle Gård sies å være landsdelens vakreste herregård. Gimle ble bygd som sommersted – lystgård – for den rike kjøpmannen Bernt Holm og hans familie på slutten av 1700-tallet. Den ble etter hvert helårsbolig og gikk i arv i familien i fem generasjoner.Femte og siste generasjon på Gimle var Ottilie (Titti) Arenfeldt Omdal. Ved sin død testamenterte hun gården til Kristiansand kommune – under forutsetningen av at det ble opprettet en…
#
Midt i Jotunheimen ligger det store Gjendevatnet med den Kjente fjellryggen Besseggen på høyresiden. Gjendevatnet er både langt og smalt. I luftlinje er innsjøen vel 18 km lang, og er ca 1,5 km på det bredeste. Vatnet har en karakteristisk smaragdgrønn farge på grunn av de store mengdene med morenemasse som føres ut i vatnet med elva Muru. Elva Sjoa renner ut fra Gjende ved Gjendesheim...
#
Sandefjord: I 1879 ble det oppdaget at denne haugen inneholdt et vikingskip, og sommeren etter ble det nå kjente " Gokstadskipet " med både gravkammer og gravgods fra vikingtida hentet ut. Restene etter skipet er i dag utstilt i Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo. Under utravgingen i 1880 var Gokstadhaugen 5 meter høy og 50 meter i diameter. Haugen lå egentlig ikke langt fra stranden i vikinge tiden....
#
Grønligrotta er en 4100 meter lang kalkstein-grotte i Røvassdalen i Rana kommune, rundt 30 km fra Mo i Rana. Grotta har en helning nedover på 20°. Laveste punkt ligger 107 meter under inngangen. Turister tas, med guide, ca.400 meter innenfor fjellsiden utenfor, med opptil 80 meter fjell over seg. Kalksteinen er enkelte steder omdannet til ....
#
Gudbrandsdalen strekker seg 230 km fra Lillehammer i sør (124 m.o.h) til Lesjaskogvatnet i nord (612 m.o.h), og er plassert mellom Valdres i vest og Østerdalen i øst. Elven Gudbrandsdalslågen renner ned gjennom hele dalen med både rolige partier, og elvestryk. Elven Sjoa som munner ut i Gudbrandalslågen ved Sjoa, og er på grunn av sine mange elvestryk, en veldig populær elv til elverafting. E6 går ned gjennom stort sett hele dalen fra Dombås til…
#
Drammen: Er et av de best bevarte eksemplene på det sene 1700- og tidlige 1800-tallets norske lystgårdsanlegg. Gulskogen gård består av en hage, driftsbygninger og et våningshus, og interiører slik de i hovedsak ble utformet tidlig på 1800-tallet. I begynnelsen av 1800-årene var Gulskogen én blant mange lekre landeiendommer som lå i et belte på hver side av Drammenselva. Byggherren flyttet til Danmark..
#
Kragerø: Kystfortet på Gunnarsholmen ble trolig bygd på 1600-tallet. I 1808 forsøkte den engelske fregatten "Tartar" og tre andre skip å innta byen, men ble jagd ut i åpent hav igjen av kanonene på Gundersholmen. Fortet er i dag restaurert, og det smeller fortsatt fra kanonene, i alle fall 17. mai. Du får guiding på området ved hjelp av informasjonstavler eller av medlemmer av Batterikomiteen. På Gunnarsholmen finnes også et større friareal med…
#
Hamarøy / Presteid: Hamsunsenteret er det nasjonale senteret for forfatter og nobelprisvinner Knut Hamsun (1859-1952). Det prisbelønte bygget ligger i storslått natur ved havstrømmen Glimma i Hamarøy, Nordland. Hamsunsenteret er tegnet av arkitekten Steven Holl, og sto ferdig på Knut Hamsuns 150-årsdag 4. august 2009. Knut Hamsun var en nyskapende og banebrytende moderne forfatter. Hans litteratur er blant annet kjent for elegante, humoristiske…
#
Haugesund: Riksmonumentet Haraldshaugen, lokalt også kjent som Haraldsstøtten, er et monument til minne om Harald Hårfagres samling av Norge i 872. Støtten ble avduket i 1872 i forbindelse med tusenårsjubileet for slaget i Hafrsfjord, der Norge ifølge sagaen ble samlet til ett rike. Monumentet står på Gard like nord for bykjernen i Haugesund på stedet der Harald Hårfagre sies å ha blitt gravlagt. Monumentet er tegnet av arkitekt Christian…
#
Modum: Den flotte haugfossen vis a vis Blaafarveverket, og du ser den meget godt når du kjører over broen langs Fv287. Det ligger også en kafe ved fossen med terasse og uteservering - så du kan nyte utsikten over fossen og landskapet med god mat og drikke. Fossen var fra 1778 til 1898 sentral i driften på Blaafarveværket, og før det var den kraftgivende til flere sagbruk og tresliperier.
#
Drøbak: Havfruene i Drøbak er tre skulpturer utført av Reidar Finsrud, som er støpt i bronse. Havfruene ble avduket i Drøbak båthavn 10. april 1999. Ingeborg Lane har donert pengebeløpet som finansierte havfruene i Drøbak. Havfruene finner du ved Akvariet og starten på moloen ved havnen.
#
Notodden: Heddal stavkirke er den største av de gjenværede 28 bevarte stavkirker som finnes i Norge. Det kan godt hende at det ikke altid har vært slik, og at en eller flere av de revne stavkirker kan ha vært større. Kirken er antatt bygd i første halvdel av 1200-tallet og omtalt i skriftlige kilder fra år 1315. Rester av eldre byggemateriale er påvist ved dendrokronologiske undersøkelser av kirken, og som gjør at man antar at det kan ha vært…
#
Larvik: Herregården, eller Den Grevelige Residens, ble oppført av stattholder og greve Ulrik Frederik Gyldenløve mellom 1674 og 1677. Gyldenløves sønn Ferdinand Anton Danneskjold Laurvig påbygget tømmerbygningen til den form den har i dag. Dette skjedde i anledning kong Christian 6 Norgesbesøk i 1733. Opprinnelig lå Herregården utenfor byens grense, omgitt av en stor hage som strakte seg helt ned til sjøen i sør.
#
Brusand: Hitlertennene var en del av et forsvarsverk som ble bygget på Jæren i regi av Tyskland under den andre verdenskrig. Tyskerne fryktet et angrep fra havet, og for å stoppe allierte stridsvogner og amfibiebiler ble det lagt brede minefelt på stranden og lenger oppe ble det plassert store stein- og betongblokker i flere rekker. Flere hundre menn måtte delta i dette arbeidet, de fleste var tvangsutsendte fra Jæren, Egersund og Stavanger. Og…
#
Hogga sluser er det øverste av alle sluseanleggene langs Telemarkskanalen, og har to slusekamre som løfter båten sju meter opp, - fra 65 m.o.h. til 72 m.o.h. Det er nå 64 km igjen til Dalen, og fra Skien har båten nå seilt i 41 km.Den øverste porten i Hogga sluse, er Bandak–Norsjøkanalens eneste gjenværende originale sluseport fra åpningen i 1882. Den holder også tilbake det største vanntrykket av alle portene, fra Vestvannene.
#
Oslo: Holmenkollbakken er trolig verdens mest kjente hoppbakke, og med en historie helt tilbake til 1892 er den også en av verdens eldste hoppbakker som fremdeles er i bruk. Foruten å være Norges mest besøkte turistattraksjon, er den også et velkjent landemerke for Oslo, som du ser på lang avstand ute i Oslofjorden der den ligger i Holmenkollåsen. Det er også et skimuseum i fjellet under hoppet.
#
Oslo: Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter er et forsknings-, dokumentasjons- og formidlingssenter med søkelys på Holocaust og andre folkemord, og på minoriteters vilkår i moderne samfunn. HL-senteret rommer en permanent utstilling, mottar 8000 elever i året, underviser lærere, holder faglige seminarer, og arrangementer for allmennheten. Senteret yter kunnskapsservice overfor allmennheten og det offentlige.
#
Vik i Sogn: Stavkirken skal være bygd omkring år 1130, og den står på sin originale tuft. Kirken, som også har vært kalt Hoprekstad eies av Fortidsminneforeningen. Dendrokronologiske prøver tatt i 1997 på syv forskjellige steder i kirken gav dateringer mellom 1034 og 1116, men ingen endelig datering. I 1982 ble det ved en reparasjon i nordre korsval avdekket et stolpehull, noe som kan indikere at det tidligere har stått en stolpekirke på stedet.
#
Horten: Da marinens hovedbase startet flyttingen til Horten i 1818, hørte stedet inn under Borre prestegjeld. I 1852 fikk marinestasjonen sin egen prest og i 1853 startet byggingen av Horten kirke. Kirken var ferdig i 1855, og ble innviet 22. august dette året. Arkitekt L.H. Grosch tegnet kirken, og sjef for ingeniørdetachementet kaptein Poul Lemvig Thrane ledet selve byggeprosessen. I 1865 ble Horten skilt ut......
#
Arendal: Sør på Tromøya finner man det flotte turområdet Hove, og den unike Hoveskogen med alle sine treformasjoner som moder natur har skapt. Hele området ligger på Hoveodden. Hove er et vernet tur,- og friluftsområde på Tromøy som er Sørlandets største øy. Hove - området er regionens mest populære og brukte turområde for friluftsinteresserte, og for dem som vil ha litt rekreasjon i flotte omgivelser. Her er tilrettelagt med flere kilometer med…
#
Sørfold: Rett ved den travle E6 i Sørfold kommune, kan du stige inn i fortiden. Når du kjører av på rasteplassen, vil en liten sti føre deg til Husmannsplassen Kjelvik, et lite gårdsbruk med røtter helt tilbake til 1700-tallet. Plassen ligger skjermet til, og bare et sus fra E6 minner deg på hvilket århundre du lever i. Den lille husmannsplassen består av flere små hus. Fjellene og den fantastiske utsikten til Leirfjorden er de eneste…
#
Sandefjord: Hvalfangstmonumentet i rundkjøringen i sentrum, er Sandefjord`s mest kjente skulptur. Monumentet er laget som en kompass og roterer sakte rundt sin egen akse. Rundt monumentet som viser en åpen båt og hvalfangere i aksjon - er monumentet omringet av flotte fontener og undervannslyskastere som gir monumentet en magisk virkning.
#
Grimstad: Henrik Ibsen (1828-1906) vokste opp i en overklassefamilie i Skien. Etter konfirmasjonen skulle han ifølge sin stand gå latinskolen, men lavkonjunkturen i Skien førte faren Knud Ibsen ut i økonomiske problemer. Knud Ibsen måtte skaffe sønnen muligheten til eget utkomme. Det var ledig en post som apotekerlærling i Grimstad, hvor Henrik Ibsen tiltrådte høsten 1843 eller på nyåret 1844. Han reiste til Grimstad om bord på lastebåten…
#
Tromsø: Ishavskatedralen er både en stor turistattraksjon og et landemerke for byen Tromsø. Tromsdalen kirke, som også blir kalt med det mere kjente navnet Ishavskatedralen. Ble innviet den 19. november 1965. Arkitekten, Jan Inge Hovig, har lyktes med å skape et mesterverk. Kirken er et seilingsmerke som kan sees både fra Tromsøysundet, fra brua...
#
Sandefjord / Larvik: Istrehågan er en gravplass fra jernalderen 500 f.Kr.–1000 e.Kr. Steinsettingene stammer fra tiden mellom 400–600 e. Kr. Kulturminnet er automatisk fredet etter kulturminneloven.Kulturminnet består av tre steinsettinger, og to store skipssetninger, den største er 25 meter lang og består av 18 reiste steiner. I gravene er det, bortsett fra rester etter mennesker, funnet rester av ....
#
Bodø: Jektefartsmuseet byr på opplevelser og refleksjon, og inviterer publikum med på aktiviteter og en helhetlig opplevelse. Her får du høre om strabaser og livet om bord, om tørrfiskhandelens historie, og om makt og avmakt, profitt og risiko. Jektehallen lukter av tjære og tørrfisk. Jektefartsmuseet byr på opplevelser og refleksjon, og inviterer publikum med på aktiviteter og en helhetlig opplevelse. Her får du høre om strabaser og livet om…
#
Ålesund: Jugendstilsenteret er et formidlingssenter og museum som både anvender moderne multimedieutstillinger og viser mer tradisjonelle gjenstandsutstillinger. Jugendstilsenteret ligger i den gamle Apotekergaarden fra 1907, og er både et spesialmuseum og nasjonalt kompetansesenter for jugendstilen. I utstillingen Fra aske til jugendstil kan man ta en tidsmaskin tilbake til bybrannen i 1904 som la hele byen i aske, og gjennom to…
#
Haugesund: Karmsund folkemuseum er Haugesunds kulturhistoriske museum og har sin hovedavdeling i Haugesund sentrum, i byens eldste meieribygning. Museet har fire faste utstillinger. De to nyeste er «Fra jord til bord», om landbruket på Haugalandet fra 1650-1900, og «Byen som gikk i land», en jubileumsutstilling som sto ferdig til Haugesund bys 150-års jubileum i 2004. De eldste utstillingene er «Sjøfart og fiske» og «Heim og nærmiljø». Museet…
#
Kaupanger: Navnet på kirken vitner om at den lå på en handelsplass, en kaupang, der en bymessig bebyggelse vokste fram i middelalderen. Kaupangen lå trolig ved stranden nedenfor Kaupanger hovedgård og den omtales i Sverres saga årene 1183-1184. Før 1660 er lite skriftlige kilder om kirken. Kaupanger er en langkirke med hevet midtrom omgitt av 22 staver, med 8 staver på hver langside og 3 på hver kortside samt 2 i koret. Dette er det største…
#
Lunde: Kjeldal sluse er det nest øverste sluseanlegget i Bandak–Norsjøkanalen og sto ferdig i 1892. Slusen er en del av Telemarkskanalen som går fra Skien og helt opp til Dalen. Sluseanlegget ligger i Straumen mellom Hogga sluser og Lunde sluse. Løftehøyden er 3 meter og består av et slusekammer. Anlegget er utført i naturstein og portene åpnes med håndkraft. Slusetiden er beregnet til ca. femten minutter.
#
Loen: Kjenndalsbreen ligger innerst i Lodalen, vel 17 km fra Loen ( bomveg ). Fra parkeringsplassen tar det vel 15 min å gå til foten av denne brearmen av Jostedalsbreen. Kjenndalsbreen er forøvrig Jostedalsbreenˋs lågaste brearm. Den er ikke mindre imponerende av den grunn. En ting er at isbreeen er imponerende nok - men på tur hit kjører du gjennom en vakker og spektakulær natur langs Lodalen og Lovatnet.
#
Lågendalen: Populær aktivitetspark, utfartssted, og laksefiske i elven Numedalslågen. Her i Lågendalen er stedet for naturbaserte opplevelser, og for å fiske laks for dem som ønsker det. Her kan det dokumenteres laksefiske helt tilbake til middelalderen med fiskeredskaper som teiner, mæl og gip tilpasset de ulike fiskeplasseene i elva.Her kan man vandre rundt i ro og mak på de mange turstiene, og.......
#
Bodø / Kjerringøy: Kjerringøy handelssted er et autentisk og særlig godt bevart handelssted fra 1800-tallet. Handelsstedet ble grunnlagt på slutten av 1700 – tallet. Det drev handel på et stort omland, og gjestgiveri for reisende. I uminnelige tider har stedet vært brukt som overnattingsplass for lofotfarere. Det kunne ligge hundrevis av båter dratt opp på land ved Kjerringøysundet. Etter hvert vokste Kjerringøy til å bli det rikeste…
#
Flåm: Kjosfossen er en kjent foss innerst i Flåmsdalen, som har en total fallhøyde på 225 meter, fordelt på flere nivåer, og et fritt fall på 93 meter. Fossen er et yndet fotomotiv for alle som reiser med Flåmsbanen opp gjennom Flåmsdalen fra Flåm til Myrdal. Flåmsbanen stopper i 5 - 10 minutter ved fossen, slik at de reisende kan gå av toget og se på og fotografere fossen. I turistsesongen på sommeren viser Huldra seg nede ved fossen når toget…
#
Geiranger: Knivsflå er en fraflyttet fjellgård oppe på et platå ved siden av fossene De Sju Søstre, ca. 250 meter over Geirangerfjorden. Garden er et yndet turistmål for dem som besøker Geiranger og Geirangerfjorden. Det går sti opp til garden, og det tar vel 25 minutter å gå opp fra der stien starter nede ved fjorden. For å komme til starten av stien må du enten ta Sightseeing båten, eller Taxibåt fra Geiranger. Knivsflå er en av flere gårder i…
#
Kollhellaren, også kalt Refsvikhula, er ei grotte på Lofotodden. Den ligger ved det fraflyttede fiskeværet Refsvika, på vestsida av den sørvestlige delen av Moskenesøya. I grotta finnes hulemalerier som kan være mellom 2500 og 4000 år gamle.Til sammen er det funnet 33 figurer på veggene i den 115 meter lange grotta. Inngangen til Kollhellaren er..
#
Oslo: Thor Heyerdahl ble verdensberømt da han i 1947 krysset Stillehavet med balsaflåten Kon-Tiki, - og senere fulgte han opp den utrolige bragden med de spektakulære seilasene med sivbåtene Ra og Tigris. Thor Heyerdahl beviste med sine utrolige seilaser med Kon-Tiki, Ra og Tigris, - at mennesker mestret båter og seilet lenge før det fant opp hjulet.
#
Sundvollen: Har fått sitt navn etter at kong Karl Johan besøkte stedet i 1832, og beundret utsikten over Tyrifjorden, Hole og Ringerike. Vel 480 meter over Tyrifjorden er du på Kongens utsikt, og får en formidabel utsikt over både Sundvollen, Tyrifjorden, Hole og en god del av Ringerike. Utsiktspunktet har sitt navn etter at kong Karl Johan som besøkte stedet i 1832, og stod her å beundret utsikten.
#
Navnene til 4 norske Konger innrisset i berget i Oscarskaret i Kabelvåg - av dem selv, og etterpå utmeislet og gullforgylt. Den gamle veien fra Kabelvåg til Kirkvågen gikk over Vesterskaret som ble en rimerlig stor omvei. Væreier Schøning hadde bygget en bru fra Finneset til Kabelvåg, og denne veien ble mye brukt. Problemet var at brua gikk gje...
#
Moss: Konvensjonsgården er vanlig betegnelse på den gamle administrasjonsbygningen for Moss Jernverk i Moss. Bygningen ble påbegynt i 1756 av Erik Anker, men ble først ferdigstilt under Jess Anker i 1778. I samtiden var bygningen kjent også for sin fine barokkhave og vannkaskader. I 1814 var bygningen hovedkvarter for den norske regjeringen under krigen med Sverige og Mossekonvensjonen ble fremforhandlet og undertegnet av nordmennene der, derav…