We work on a new page of GoTo Norway so will be a lot more faster, and with a new design. All pages here now is temporary. until the new one is finish.

 

 

Nå skal det kjøres over Nasjonal turistveg Valdresflya på Fv51. Valdresflya er Norges nest høyeste fjellovergang for vei, hvor det høyeste punktet langs veien er på 1389 meter over havet. Bare slått av Sognefjellet med 1434 meter over havet.

Etter vel 25 mil i bilen har hungeren etter mat virkelig meldt seg. Det kjennes ut som tarmtottene er begynt å spise på hverandre. Så her må det frokost til før jeg starter på turen videre. Tar meg en stopp på Beitostølen og får en god frokost, og ikke minst en stor kopp kaffe så motoren og systemet starter opp igjen. 

Over Valdresflya - 001 Beitostølen - foto Geir Johansen.jpg

Etter at skrotten har fått litt hvile, mat, og tatt seg litt inn igjen. Er det tid for turen videre over Valdresflya. Etter vel 7 km fra Beitostølen kommer jeg til Båtskaret med fjellet Bitihorn til venstre. Båtskaret er som en gedigen inngangsport til Valdresflya. For når du er kommet gjennom det skaret åpenbarer det seg et flott og flatt fjellandskap - med forøvrig mye fjell også. For når du kjører over hele Valdresflya fra sør til nord, har du Jotunheimens mektige fjell på din venstreside.

Etter vel 5 km er man kommet til Bygdin og Bygdinvatnet hvor det både er hotell og restaurant. På bildet under ser dy Bygdin, og det spisse fjellet langt bak til venstre er Bitihorn, hvor Båtskaret passerer ved siden av - og der jeg kom i fra for litt siden. Det er i mot sør du ser nå.

Over Valdresflya - 003 Bygdin 2 - foto Geir Johansen.jpg

Det er nå når jeg starter herifra at det begynner å gå i en lang slakk oppoverbakke opp til selve fjellplatået og Valdresflya. Men først nyter jeg utsikten østover over landskapet og innsjøen Vinstre, som ligger vis a vis Bygdin. På nordsiden av Vinstrevatnet ligger også Haugseter fjellstue en tradisjonsrik turistbedrift som kan vise til 140 års historie i høyfjellet, og er mye brukt av turgåere rundt i Jotunheimens fjellandskaper.

Over Valdresflya - 004 Vinstrevtnet - foto Geir Johansen.jpg

Nå er det videre og begynner på selve Valdresflya. Her er det åpne landskaper og rette veier så langt øyet rekker. Foruten når jeg kikker til venstre å ser litt av Jotunheimens mektige fjell og landskaper. Treffer forøvrig på en sykkelist som er her i ensom majestet langs veien, og det ser ut som akkurat her og nå - at han er den eneste i verden på tur over fjellplatået. Her er han på bildet under med fjellet Bitihorn i bakgrunnen. Ja ja - han har veldig langt igjen enda før han er over. Akkurat nå er jeg glad jeg kjører bil :-)

Over Valdresflya - 005 sykelist i ensom majestet - foto Geir Johansen.jpg

Når man skuer utover viddene her kan man lure på hva som har skjedd en gang i tiden. Her ligger det strødd rundt med store steiner over hele platået. Nesten som vårherre har fylt nevene med store steiner å bare kastet rundt seg i villt raseri. Det er bare så rått og vakkert i all sin nakenhet - at det er en fryd å se på. For en kontrast med det flate fjellplatået, og veggen med Jotunheimens fjell som reiser seg opp i vest.

Over Valdresflya - 007 mot Jotunheimens fjell - foto Geir Johansen.jpg

Etter å ha vært innom kafeen på toppen av Valdresflya 1389 m.o.h, og fått i meg litt kaffe og et enkelt rundstykke med ost og skinke. Er det på tide å dra videre over neste halvdel av Flya. Da skal jeg også innom Gjende og Gjedevatnet. Når jeg har kjørt en liten stund ser jeg fjellryggen Besseggen som ligger ved Gjendevatn i det fjerne. 

Over Valdresflya - 008 mot Jotunheimens fjell og mot Besseggen - foto Geir Johansen.jpg

Det har vært en sann fornøyelse å kjøre over Valdresflya i det nydelige været i dag. Mange flotte synsinntrykk i en formidabel natur. Det er fullt forståelig at Jotunheimen og Valdresflya er veldig ettertraktet av naturelskere og fjellgåere. Når den er det til og med av dem som kjører bil. Det er nesten ikke som at man kjører - det er mere som man flyter over landskapet på turen over vidda.

Nå ser jeg det ensomme fjellet Gjendehøe med fjellryggen Besseggen bak den igjen. Da vet jeg etter kartet et det ikke er lenge nå til jeg skal ta av hovedveien og ned mot Gjendevatnet.

Over Valdresflya - 011 Fjellet Gjendehøe med Besseggen bak - foto Geir Johansen.jpg

Så var jeg over Valdresflya og kommet til krysset hvor jeg skal ta av fra Fv1, og mot Gjende og Gjendevatnet. Det er en smal vei, og til tider mye trafikk ( jeg er ikke alene som tar denne turen ) så det er bare å kjøre med småbokstaver  ta det med ro.  Det er ca. 2.3 km fra hovedveien til man er ved veise ende for bruk av bil ved Gjendesheim turisthytte. Her får man en flott utsikt over Gjendevatn, områdene rundt og endel av fjellene i Jotunheimen. Forøvrig har du nå fjellryggen Besseggen opp på din høyre side. 

Over Valdresflya - 011 B Gjendevatn med Besseggen til høyre - foto Geir Johansen.jpg

Så da har jeg vært innom Gjendesheim og beskuet innover Gjendevatn. Før jeg drar tilbake skal jeg kjære litt videre langs Fv51 til Hindsæter. Ut på hovedveien igjen og kjører langs Øvre Sjodalsvatnet som det er bilde av under her. Her i nordenden av vatnet å ser i retning mot Valdresflya og Jotunheimen.

Over Valdresflya - 012 Øvre Sjodalsvatnet - foto Geir Johansen.jpg

På turen videre nord for Øvre Sodalsvatnet ser jeg en gammel fjellsæter i skråningen, som etter tilstanden å se på må være veldig gammel. Men det er virkelig nostalgi å se dem, og flott at det enda finnes noen igjen langs veiene.

Over Valdresflya - 013 sæter litt sør for Hindsæter - foto Geir Johansen.jpg

Nå er jeg ved Hindsæter. Skal bare inn å få litt å spise før jeg returnerer tilbake igjen. S a kan det være på sin plass å legge ved et bilde av landskap og natur her inkludert litt av elven Sjoa.

Over Valdresflya - 014 Natur og landskap ved Hindsæter langs elven Sjoa - foto Geir Johansen.jpg

Det er forøvrig både flere bilder og kart litt lengre ned på siden.

Share This Article


Siste 10 blogger
Det er lørdag formiddag og jeg er på tur til Son i et knall fint sommervær med solskinn og varmt.…
Nå begynner jeg å nærme meg loen. Det er bare noen få km igjen før jeg er der å skal kjøre innover…
Nå er jeg i Oddadalen ved Låtefossen, en av Norges mest kjente fosser, og hadde egentlig ikke trengt…
Gjende - eller Gjendevatn er et helt nydelig område i Jotunheimen ved enden av Valdresflya. Omringet…
Oldedalen er en naturskjønn perle med frodig grønn vegetasjon, landbruksområder, og med høye fjell…
Atlanterhavsvegen. Nå skal jeg på en kjøretur langs en veistrekning som på få år har fått…
Bare for å ha det sagt med en gang. Det er virkelig nydelig her på Verdens Ende, og et eldorado for…
Nå skal det kjøres over Nasjonal turistveg Valdresflya på Fv51. Valdresflya er Norges nest høyeste…
Mens jeg var i Tønsberg å fotograferte byen og attraksjoner, fikk jeg tips om at jeg burde ta meg en…
Allerede når man står på innfartsveien og ser inn mot Gamlebyen, føler man et historisk sus over…
Annonse