We work on a new page of GoTo Norway so will be a lot more faster, and with a new design. All pages here now is temporary. until the new one is finish.

 

 

Allerede når man står på innfartsveien og ser inn mot Gamlebyen, føler man et historisk sus over hele området. Det er kjørevei inn til byen., Men skal jeg først inn til denne historiske festningsbyen - velger jeg å bruke gamle vindebroen over vollgraven, som frem til 1906 var den eneste adkomsten til Gamlebyen fra øst, og inn den smale historiske porten  gjennom forsvarsvollen. 

Bare ved  å se seg rundt idet man har passert den gamle vaktposten ved inngangen til byen, oppdager man fort at her man på historisk grunn. Forsvarsvoller rundt hele byen, brosteinlagte gater, og en flott gammel trebebyggelse. En gang beskyttet for ytre fiender av alle kanonene som står plassert på festningsvollen rundt byen. Gamlebyen er nord Europas best bevarte festningsby, og grunnlagt 12. september 1567 av Kong Frederik II.

Den første delen av byen du treffer på når du komme inn, er området med hus for innbyggerne som ligger tett i tett langs de smale gatene rundt i byen. Her er det også anlagt lekeplass for barn i en flott liten park langs forsvarsvollen inn til byen.

første del av byen - 1900  - foto Geir Johansen.jpg

Når du vandrere gjennom denne lille byen merker du en indre ro i dette lille samfunnet - som tydelig forteller at her trives virkelig innbyggerne å bo. Du treffer smilende og hyggelige menneske hvor enn du er i byen.

Nå har jeg vandret rundt å sett meg om bare i begynnelsen i området rett innenfor inngangsporten, og tar løs på min vandring for å se på resten av denne lille idylliske byen med sin lange historie.

Valget og starten faller på Voldportgaten siden den er den nærmeste fra der jeg tok bilder av blant annet byen, parken og lekeplassen, og er spent på hvordan resten av byen er. Egentlig er det på sommerstid rimerlig fullt med folk og besøkende her, som er her i akkurat det samme ærend som meg. Men akkurat i dag var det ganske rolig, og det gjorde faktisk ingen ting.

Jeg begynner å vandre nedover Voldportgaten, og ser at bygningsmassen av flotte gamle trehus bare fortsetter. Langs gaten er det både spisesteder, et lite hotell, butikker, samt det gamle tegelstenshuset bokbyen. Bokbyen er en kulturarena som fremmer både litteraturen og historien.

Voldportgaten - foto Geir Johansen.jpg

Her har flere satt seg ned utenfor Mormors kafe med et godt måltid i det fine været, og bare nyter det lille og rolige folkelivet som er her idag, ingen jag og ikke noe stress. Jeg tar meg selv god tid her, og gjør som de andre, og slapper av med en god kaffe og litt mat på Mormors kafe før jeg skal ta turen videre rundt i byen. Du finner forøvrig Fredrikstad turistkontor i tverrgaten mellom Voldegaten og Kirkegaten litt lengre ned mot kanalen.

Voldeportgaten stopper nede ved kanalen ( mot Fredrikstad ) der den møter Toldbodgaten - som alle de andre tverrgater mot øst gjør i Gamlebyen. Det er forøvring anbefalt å vandre Tollbodgaten i hele gamlebyens lengde. Her har du byens gamle tre, mur, og tegelstenshus på den ene siden, - og Festningsvollen mot kanalen ( hvor det er satt ut benker ) med utsikt over kanalen mot Fredrikstad den andre veien.

Før jeg vandrer videre er jeg litt opp opp og ned Voldegaten samt sidegater. Kikker meg nyskjerrig rundt som alle andre besøkende, og bestemmer meg for å ta turen til torget hvor statuen av Fredrik III står plassert midt på torget - han som grunnla byen i 1567. Følger Kirkegata mot torget, og etter få minutter er jeg der - det var jaggu ikke lange veien?Torget med Fredrik III - foto Geir Johansen.jpg

Så da var jeg på torget å beskuer statuen og monumentet av grunnleggeren. Kongens torg er en stor fin åpen plass i forhold til byens størrelse, og her kan grunnleggeren stolt bevitne til tider et yrende folkeliv med salgsboder og torghandel. Hver Lørdag året rundt er det frimarked på torget hvor mange har stand og selger alt mulig, både brukt og nytt. Bare stemningen og atmosfæren - selv om du ikke har tenkt å kjøpe noe - er verd turen hit. Men du drar nok ikke tomhendt herfra.

Før jeg går videre for å undersøke den militære delen av gamlebyen som ligger i den sørlige delen festningsbyen, må jeg ta meg en tur til " Gamlebyen modelljernbanesenter " som jeg har hørt så mye om. Det er ikke lange vandreturen fra torget - hele 190 meter, og 1 minutt å gå. 

Etter å ha kommet innenfor dørene til modelljernbanesenteret må jeg bare si at alt jeg har hørt om det stemmer. Dette var imponerende greier. Her er et 400 m2 stort modelljernbane anlegg med 2km jernbane, 35 ulike lokmotiv,  i et utrolig flott landskap. Jernbanesenteret er blitt forståelig nok en av Fredrikstad største attraksjoner, og det er nordens største modelljernbaneanlegg. Her kan du også se å oppleve selve Gamlebyen i skala 1:87. Virkelig verdt å besøke. Hmmh - imponerende greier!

Etter å ha gått rundt her i byen å vært innom både bruktsjapper, kunstgallerier. En tur innom  Hvalfangermuseet, og Nissenattmuseet som selger juleprodukter hele året. Innom flere av de små restaurantene og spisestedene, samt tatt i øyensyn den flotte gamle kirken de har her. Det har vært kirke på samme sted siden 1560-årene, og seks ganger er kirkebygningene ødelagt av brann, med siste i 1764.

festningsbyen i sør-foto Geir Johansen.jpg

Så skal jeg til den gamle militære delen av byen som ligger i sørenden av byen med mange historiske bygninger med militær historie, og interessante steder som Komandantporten, Komandantgården og Komandanthagen. Fredrikstad museum, og Gamlebyen kulturhus.

Jeg følger Tolbodgaten langs forsvarsvollen mot kanalen til den sørlige delen av byen. Her passerer jeg komandantgården som er en hvit tegelstensbygning rett før Komandantporten.  Den siste kommandanten bodde her fram til år 2002, da Forsvaret flyttet ut av Gamlebyen. Før det har den vært kommandantens representasjonsbolig gjennom mer enn 200 år.

Komandantgården langs Tolbodgaten - foto Geir Johansen.jpg

" Den svenske kronprins Karl Johan Bernadotte etablerte sitt hovedkvarter i gården etter at festningen var erobret i 1814. Mossekonvensjonen ble underskrevet i dette huset 15.august 1814. De fleste av våre konger de siste hundreårene har vært gjester i huset. "

Jeg vandrere videre og passerer stallen tilhørende kamandanthagen, hvor også Fredrikstad museum har lokaler i de samme bygninger. Her er også Tøihuset som er på rundt 4000m2, og var i sin tid den største bygningen i hele landet. Foruten å være militært lager for festningen, tjente Tøihuset også som depot for flere norske regimenter som i krig skulle forsynes fra Fredrikstad festning.

Ferden går videre noen meter til de siste bygninger i den sørlige delen langs Tolbodgaten. Det er gamle tegelstensbygninger som alle i denne delen har en gammel militær historie. Men idag finner man blant annet både Bastion 5 som er et kunst og håndtverksenter, og en koselig kafe. Og på enden av den siste bygningen finner man et kanonbatteri som beskyttet mot angripere ifra den sørlige delen av kanalen mot Fredrikstad.

Bastion 5 2 - foto Geir Johansen.jpg

Jeg vanrer litt rundt i området her med gamle militære bygninger som er en rimerlig interessant opplevelse. Ikke minst med tanken på den historien de forteller. Det er nesten som å være tilbake i tiden da det masjerte soldater her på 1700 tallet, om det ikke hadde vært for at man ser en og annen bil som får meg tilbake til nåtiden.

Jeg tar meg en runde i den flotte parken som er en fortsettelse av denne sørlige delen, og vandrer tilbake langs forsvarsvollen til jeg ender akkurat der jeg kom inn til Gamlebyen. Dette var en flott og interessant opplevelse, og kan anbefales på det sterkeste.

Share:


Siste 10 blogger
Det er lørdag formiddag og jeg er på tur til Son i et knall fint sommervær med solskinn og varmt.…
Nå begynner jeg å nærme meg loen. Det er bare noen få km igjen før jeg er der å skal kjøre innover…
Nå er jeg i Oddadalen ved Låtefossen, en av Norges mest kjente fosser, og hadde egentlig ikke trengt…
Gjende - eller Gjendevatn er et helt nydelig område i Jotunheimen ved enden av Valdresflya. Omringet…
Oldedalen er en naturskjønn perle med frodig grønn vegetasjon, landbruksområder, og med høye fjell…
Atlanterhavsvegen. Nå skal jeg på en kjøretur langs en veistrekning som på få år har fått…
Bare for å ha det sagt med en gang. Det er virkelig nydelig her på Verdens Ende, og et eldorado for…
Nå skal det kjøres over Nasjonal turistveg Valdresflya på Fv51. Valdresflya er Norges nest høyeste…
Mens jeg var i Tønsberg å fotograferte byen og attraksjoner, fikk jeg tips om at jeg burde ta meg en…
Allerede når man står på innfartsveien og ser inn mot Gamlebyen, føler man et historisk sus over…
Annonse