- Nord Norge / Norland, Troms og Finnmark -



Foto ©: Mara F Johansen

Bilde: Nordlys over Harstad

Kategori: Naturattraksjon

Type: Nordlys


Nordlyset - dette utrolig vakre "naturens eget lysshow" som danser over himmelen, kan beskues i Nord Norge fra Lofoten og nordover i vinterhalvåret. Det er spektakulært og eventyrlig.

Nordlyset, - eller Aurora Borealis som det heter på Latin. Er naturens fantastiske Lysshow som man kan se danse over himmelen i flere farger. Det er vakkert, det er magisk, det er utrolig og spektakulært - alt på en gang. Ingen som har fått se dette naturens flotte fenomen med selvsyn - kommer noen gang til å glemme det. Det er faktiskt som at du tror det ikke - selv når du har sett det! Det kan danse over himmelen i flere farger og variasjoner. Fargene man kan se Nordlyset i er grønt, rødt, og blått, - og siden det kan være blanding av rød og blått vil man til tider se en fiolett og lilla ytterkant på Nordlyset. Vakkert ja !!!

Nordlysovalen er et belte omkring den magnetiske nordpol, og det er her Nordlyset vises oftest og sterkest. I Norge følger nordlysovalen kysten av fylkene Nordland, Troms og Finnmark. Her kan man beskue dette vakre lysfenomenet stort sett hver eneste natt i vinterhalvåret, og man ser det best og mest fra Lofoten og videre nordover. Men siden Nordlyset hele tiden er høyt over skydekket. Så må det også være skyfritt og stjerneklart for å få muligheten til å se det. Da kan man oppleve det i alle mulig fasonger og varianter, og i de flotteste farger og nyanser.

Hva er Nordlyset, og hvorfor kan vi se det?

Sola - vår mektige lysende kjempe som alt liv på jorden er avhengig av. Har hele tiden eksplosjoner på overflaten, og til tider ganske kraftige. Da sendes det solvinder ( solstormer ) mot jorda med elektrisk laddede partikler som elektroner, protoner og heliumkjerner. Når disse partiklene kolliderer med luftmolekylene i jordas øvre atmosfære, skjer det en elektrisk utladdning som skaper dette utrolige lysfenomenet. Når solvindene treffer jordas magnetiske felt ( den magnetiske nordpol ) - bøyes solvindene av og følger nordlysovalen.

Nordlyset - foto Marit Paulsen.jpg

Nordlyset forekommer aldri under 80 km, og kun i skjeldne tilfeller over 500 km. Den gjennomsnittelige høyden for Nordlyset ligger i en høyde på rundt 110 til 200 km. Så ja - siden den høyden er langt over skydekket, må være skyfritt og stjerneklart for å se det. 

Når solen har stor aktivitet og ekstra kraftige utbrudd - kan man i skjeldne tillfeller observere Nordlyset helt sør i Norge. Faktisk kan det også med sterk solaktivitet observeres nordlys helt ned til Berlin.


Det er mange turaktører som arrangerer opplevelsesturer i Nord norge hvor du kan få oppleve dette naturens eget underverk. Med både reise, og overnatting inkludert.


Nordlyset "er" der egentlig hver dag, hele dagen, hele året. Men for å se det må det være mørkt for å se det, - og siden det er langt over skydekket må det også være klarvær og skyfritt. Fordi det i Nord Norge er dagslys hele døgnet på sommeren - må man beskue dette naturens vakreste fenomen i vinterhalvåret. På grunn av mørketiden i nord på vinteren, kan man også være heldig å få oppleve Nordlyset på dagtid.

Les mer om Nordlyset og fakta her:

- NordNorsk vitensenter

- Wikipedia



Flere bilder i Slideshow bildegalleri


Se severdigheten på Norgeskartet

Automatisk kjørebeskrivelse er satt til Lofoten.

Klikk på " Åpne Google kart automatisk " og Google Kart åpnes med vei,- og kjørebeskrivelsen til stedet på din Pc, Tab, eller Mobiltelefon. Fra akkurat der du er i landet.

Nordlyset kan man se best og mest fra Lofoten og nordover.

Andre Severdigheter i nærheten

Under arbeide og kommer snart

Del, les, og skriv kommentarer




© GoTo Norway 2017