- Nord Norge / Nordland / Saltstraumen / E6 - Fv17 -Foto ©: Sergei Gussev

Bilde: Saltstraumen

Kategori: Naturattraksjon

Type: Tidevannstraum


Verdens kraftigste tidevannstraum

Saltstraumen er et sund og en tidevannstrøm elleve kilometer sørøst for Bodø by i Bodø kommune i Nordland. Sundet er om lag 2,2 kilometer langt, og er en av tre forbindelser mellom Saltfjorden og Skjerstadfjorden. Saltstraumen skiller Straumøya i vest og Knaplundsøya øst.

Tidevannsstrømmen i sundet regnes som en av verdens sterkeste, og dannes ved at tidevannet fyller Skjerstadfjorden gjennom to smale løp, som deles av Storholmen midt i sundet. Vannmassene har normalt en fart på 10–12 knop. Strømmen er en av Nordlands mest besøkte turistattraksjoner, med anslagsvis 120 000–180 000 besøkende årlig.

Saltstraumen blir til når tidevannet strømmer inn i og ut av Skjerstadfjorden. Høydeforskjellen på havflaten mellom innersiden og yttersiden av det trange sundet kan være så mye som en meter eller tre fot.

For å utjevne tidevannforskjellen presses fire ganger i døgnet veldige vannmasser med stor fart gjennom det tre km lange, og på det smaleste bare 150 meter brede, sundet. Estimater antyder 372-400 millioner kubikkmeter vann presses gjennom sundet. Middelhastigheten synes å ligge på omkring 7 knop (ca. 13 km/t) og topphastigheten betydelig over. Strømmen kan oppnå en hastighet på ca 20 knop. Som alle tidevannstrømmer er Saltstraumen sterkest like etter ny- og fullmåne.

Les mer om Saltstraumen på Wikipedia.


  • slide

    Se flere bilder


No images were found.

Se severdigheten på Norgeskartet

Koordinater: 67.231416, 14.613098

Se området med Google street view

Gps: 67°13'53.1"N 14°36'47.2"E

Fra Bodø - Følg Rv 80 til du er ved Løding. Rett etter Løding tar du til høyre inn på Fv 17 og følg den helt til du er ved Saltstraumen og Saltstraumbrua. Strekningen er 28,8 km fra Bodø sentrum, og tar ca 35 minutter å kjøre.

Andre Severdigheter i nærheten

Under arbeide og kommer snart

Del, les, og skriv kommentarer
© GoTo Norway 2017