Hjem Reisemål Østlandet Severdigheter

Besseggen.jpg

Østlandet

Les mer
Close Page View
Heddal_stavkirke_001_-_Foto_Geir_Johansen.jpg

Severdigheter

Du er nå på siden Attraksjoner og Severdigheter

Les mer
Close Page View
Rondane_001_-_foto_Geir_Johansen.jpg

Opplevelser

Les mer
Close Page View
Pa_vandring_langs_Aker_brygge_i_Oslo_-_foto_Geir_Johansen.jpg

Byer og Steder

Les mer
Close Page View

Attraksjoner og Severdigheter


Finn attraksjoner og severdigheter på Østlandet

Vigelandsparken_001_foto_Geir_Johansen.jpg
Blaafarveverket_005_-_foto_Geir_Johansen.jpg

Her finner du attraksjoner og severdigheter på Østlandet. Se på uthevede severdigheter, eller bruk tags over søkeresultatene for å filterere søket. Her finner du severdigheter som burde dekke enhvers interesse, og kanskje du kan finne noe du liker selv om det ikke var din interesse i utgangspunktet.


Siden er under arbeide, men du kan finne attraksjoner fra Østlandet lengre ned på siden. 

  • slide

    Fremhevede

Noen fremhevede Attraksjoner og Severdigheter fra landsdelenSøk og finn Attraksjoner og Severdigheter

Når du klikker på et fylke eller " Alle severdigheter ", åpnes resultatene i en annen side som er raskere å søke på.

Aker brygge og Tjuvholmen

Et spennende og attraktivt uterom langs kaipromenaden ved Oslofjorden i Oslo sentrum. Langs hele kaipromenaden ligger restaurantene med uteservering på rekke og rad. Her kan du nyte god mat og drikke i finværet i godt selskap. Det er faktisk over 20 restauranter, barer og kafeèr på Aker Brygge, og det nye Tjuvholmen området. Her er det koselige handlegater med mange forskjellige butikker.

Akershus festning

Oslo: Er en av de mest betydningsfulle festningene gjennom hele norgeshistorien, og har vært sentrum for nasjonens vekst og utvikling gjennom 700 år. Akershus festning - er en festning og et kongelig slott fra middelalderen. Den var, med et avbrudd fra 1815 til 1820, en operativ militær festning fram til 1850. Det aller meste av festningen er åpen for publikum. To museer – Forsvarsmuseet og Norges Hjemmefrontmuseum – har tilhold der.

Anders Jahres villa

Sandefjord: Anders Jahres herskapsbolig på Midtåsen i Sandefjord. Villaen på den 60 mål store eiendommen Midtåsen ble bygget 1933 og ble tegnet av den kjente arkitekten Arnstein Arneberg. Hele eiendommen består av et hovedbygg, portnerbolig, ombygget drivhus samt hage / park. Hovedhuset ligger på en 60 mål stor tomt med tilhørende parkanlegg. Huset ble bygget i 1931-34 og omgjort/påbygget i midten av -50 årene og ferdigstilt ved innvielsen av " Arnebergstuen " i 1960.

Bærums verk

Oslo: Historisk handelssted med over 40 spennende butikker, verksteder, gallerier og spisesteder. Navnet Bærums Verk - kommer av jernverket Bærums verk som var anlagt av Paul Smelter i 1610 etter ordre fra Kong Christian IV, og ble flyttet til sitt nåværende sted ved elven Lomma i 1641. Nå er Bærums Verk et populært handelssted med over 40 butikker, verksteder, gallerier, glassblåsere, møbelsnekkeri, strikk og vev, kunst og håndverk, og spisesteder.

Blaafarveverket

Modum: Det var Norges største industribedrift på 1800-tallet, og utviklet blåfarve fra koboltmalm. 1. april 1776 blir Det kongelige Modumske Blaafarveværk stiftet av Kong Christian 7. Blaafarveværket ble aldri noe overskuddsforetak, men det var likevel en av få bedrifter med varig betydning, og spilte en viktig rolle i norsk handel med blant annet Danmark.

Blaafarveverket - Koboltgruvene

Koboltgruvene strekker seg over et område på tre kilometer i Skuterudåsen. Det var her koboltmalmen ble funnet i 1772, og dannet grunnlaget for Blaafarveværket. Koboltgruvene som på midten av 1800-tallet var Norges største arbeidsplass med over 1200 ansatte og over 1800 fastboende er et fantastisk område som åpenbarer seg når du kommer opp.

Bogstad gård

Oslo: På Bogstad Gård kan du få omvisning i den vakre hovedbygningen fra 1700-tallet, se noen av utstillingene eller besøke Café Grevinnen. Barna kan hilse på dyrene, og den engelske landskapsparken er godt egnet for spaserturer. Hovedbygningen ligger med fasaden ut mot Bogstadvannet.

Det kongelige slott

Oslo: lottet og hovedresidensen til Norges Konge. Det kongelige slott ligger på Bellevue-høyden, ved enden av Karl Johan - Oslos hovedgate. Slottet er et av landets viktigste enkeltbygg, og et viktig symbol for norsk historie etter 1814. Byggearbeidene startet i 1824, og det var Kong Carl Johan som la ned grunnstenen 1. oktober 1825. Slottet ble innviet av Kong Oscar I, 26. juli 1849.

Drøbak akvarium

Drøbak akvarium ligger flott plassert ved havnen og havnepromenaden. Her finnes det 14 akvarier, 2 store tanker, og et berøringsbasseng med ulike typer dyr fra havet. I berøringsbasseng kan både voksne og barn kan studere, og forsiktig kjenne på sjøstjerner, strandkrabber, små flyndrer og andre små dyr. Akvariet har mange spennende arter å vise deg, blant annet kan du komme tett innpå den mystiske havålen Morgan, og se det fryktinngytende gliset til steinbiten Hugo som er maskoten til akvariet.

Dypedalsgruva

Kragerø: Dybedalsgruva er lokalisert nærmest midt i Kragerø sentrum. Her ble det utvunnet apatitt som er et fosfatmineral som er blitt mye brukt i gjødningindustrien. I 1854 begynte firmaet Evans og Atkins i Birmingham gruvedrift etter apatitt i Kragerø og nærmeste omegn. I den første perioden fra 1854 til 1859 ble det tatt ut ca. 5000 tonn. Det engelske firmaet drev også nikkelgruver i Bamble, men trakk seg ut i 1860 og overlot all drift til brødrene Tellef og Johan Martin Dahll i Kragerø. Apatittgruvene i Kragerø lå like i nærheten av hverandre: Dypedal, Løkken og Haukedal.

Eidsborg stavkirke

Sjarmerende liten stavkirke fra 1200 tallet i Eidsborg - noen km fra tettstedet Dalen. Kirken ligger rett ved Fv45 og er i området rundt Vest Telemark museum. For dem som ønsker det får en omvisning i kirken og 800 års historie servert av en av museets guider. Selve stavkirken er et rom på ca. 30 kvm. Den er 6,9 m. fra grunnmur til øverst i mønet. I motsetning til ..............

Eidsvoll 1814

Eidsvoll: Året 1814 er det mest dramatiske året i norsk historie. Fra å være del av et enevelde med hovedstad i København, var vi en selvstendig stat i få måneder om sommeren, før vi gikk inn i en politisk union med Sverige før året var omme. På tross av krig og omveltninger skapte hendelsene i 1814 varig fred og stabilitet i Norden og indre selvstyre i Norge.

Ekebergparken

Oslo: Konseptet forteller at parkens visjon er å Skape en unik og mangfoldig kulturminnepark til glede og berikelse for byens befolkning, og en attraksjon for tilreisende. Parken utvikles til et enestående skoglandskap der historie og natur utgjør en spennende enhet og som innbyr til en uforglemmelig opplevelse. Ekebergparken ligger i en skog som strekker seg fra Kongsveien og Karlsborgvillaen i vest til Ekebergsletta i øst. Parken er 255 dekar stor. Området ligger i de to bydelene Gamle Oslo og Nordstrand, størst areal i sistnevnte.

Festningsbyen

Fredrikstad: Gamlebyen - Festningsbyen i Fredrikstad er en av Norges mest besøkte attraksjoner. Med sin unike bebyggelse bak festningsverkene, er gamlebyen Nord Europas best bevarte festningsby fra 1660 tallet. Du kjenner et historisk sus av å vandre rundt blant de ærverdige og godt bevarte tre-bygningene som Gamlebyen består av, og det samme blant bygningene i " Festningsbyen " som består av bygninger i mur og stein.

Fredriksten festning

Halden: En levende historie i over 350 år - fra landets viktigste forsvarsbygg til en av landets mest spektakulære kulturarenaer. Selve Fredriksten festning ble påbegynt i 1661 og er oppkalt etter den dansk-norske kongen Frederik III (1609-1670). Festningen ble beleiret hele seks ganger, men aldri inntatt. Festningsanlegget slik det fremstår i dag er i hovedsak et resultat av utbygging på 1660- og 1670-tallet.

Gjendevatn

Midt i Jotunheimen ligger det store Gjendevatnet med den Kjente fjellryggen Besseggen på høyresiden. Gjendevatnet er både langt og smalt. I luftlinje er innsjøen vel 18 km lang, og er ca 1,5 km på det bredeste. Vatnet har en karakteristisk smaragdgrønn farge på grunn av de store mengdene med morenemasse som føres ut i vatnet med elva Muru. Elva Sjoa renner ut fra Gjende ved Gjendesheim...

Gokstadhaugen

Sandefjord: I 1879 ble det oppdaget at denne haugen inneholdt et vikingskip, og sommeren etter ble det nå kjente " Gokstadskipet " med både gravkammer og gravgods fra vikingtida hentet ut. Restene etter skipet er i dag utstilt i Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo. Under utravgingen i 1880 var Gokstadhaugen 5 meter høy og 50 meter i diameter. Haugen lå egentlig ikke langt fra stranden i vikinge tiden....

Gulskogen gård

Drammen: Er et av de best bevarte eksemplene på det sene 1700- og tidlige 1800-tallets norske lystgårdsanlegg. Gulskogen gård består av en hage, driftsbygninger og et våningshus, og interiører slik de i hovedsak ble utformet tidlig på 1800-tallet. I begynnelsen av 1800-årene var Gulskogen én blant mange lekre landeiendommer som lå i et belte på hver side av Drammenselva. Byggherren flyttet til Danmark..

Gunnarsholmen kystfort

Kragerø: Kystfortet på Gunnarsholmen ble trolig bygd på 1600-tallet. I 1808 forsøkte den engelske fregatten "Tartar" og tre andre skip å innta byen, men ble jagd ut i åpent hav igjen av kanonene på Gundersholmen. Fortet er i dag restaurert, og det smeller fortsatt fra kanonene, i alle fall 17. mai. Du får guiding på området ved hjelp av informasjonstavler eller av medlemmer av Batterikomiteen. På Gunnarsholmen finnes også et større friareal med saltvannsbasseng, handicaprampe for bading, dusjer/toaletter, gjestehavn og kioskutsalg om sommeren.

Haugfossen

Modum: Den flotte haugfossen vis a vis Blaafarveverket, og du ser den meget godt når du kjører over broen langs Fv287. Det ligger også en kafe ved fossen med terasse og uteservering - så du kan nyte utsikten over fossen og landskapet med god mat og drikke. Fossen var fra 1778 til 1898 sentral i driften på Blaafarveværket, og før det var den kraftgivende til flere sagbruk og tresliperier.

Havfruene i Drøbak

Havfruene i Drøbak er tre skulpturer utført av Reidar Finsrud, som er støpt i bronse. Havfruene ble avduket i Drøbak båthavn 10. april 1999. Ingeborg Lane har donert pengebeløpet som finansierte havfruene i Drøbak. Havfruene finner du ved Akvariet og starten på moloen ved havnen.

Heddal stavkirke

Notodden: Heddal stavkirke er den største av de gjenværede 28 bevarte stavkirker som finnes i Norge. Det kan godt hende at det ikke altid har vært slik, og at en eller flere av de revne stavkirker kan ha vært større. Kirken er antatt bygd i første halvdel av 1200-tallet og omtalt i skriftlige kilder fra år 1315. Rester av eldre byggemateriale er påvist ved dendrokronologiske undersøkelser av kirken, og som gjør at man antar at det kan ha vært minst en eldre kirke på stedet.

Herregården i Larvik

Larvik: Herregården, eller Den Grevelige Residens, ble oppført av stattholder og greve Ulrik Frederik Gyldenløve mellom 1674 og 1677. Gyldenløves sønn Ferdinand Anton Danneskjold Laurvig påbygget tømmerbygningen til den form den har i dag. Dette skjedde i anledning kong Christian 6 Norgesbesøk i 1733. Opprinnelig lå Herregården utenfor byens grense, omgitt av en stor hage som strakte seg helt ned til sjøen i sør.

Hogga sluser

Hogga sluser er det øverste av alle sluseanleggene langs Telemarkskanalen, og har to slusekamre som løfter båten sju meter opp, - fra 65 m.o.h. til 72 m.o.h. Det er nå 64 km igjen til Dalen, og fra Skien har båten nå seilt i 41 km.Den øverste porten i Hogga sluse, er Bandak–Norsjøkanalens eneste gjenværende originale sluseport fra åpningen i 1882. Den holder også tilbake det største vanntrykket av alle portene, fra Vestvannene.

Holmenkollen

Oslo: Holmenkollbakken er trolig verdens mest kjente hoppbakke, og med en historie helt tilbake til 1892 er den også en av verdens eldste hoppbakker som fremdeles er i bruk. Foruten å være Norges mest besøkte turistattraksjon, er den også et velkjent landemerke for Oslo, som du ser på lang avstand ute i Oslofjorden der den ligger i Holmenkollåsen.

Holocaust senteret

Oslo: Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter er et forsknings-, dokumentasjons- og formidlingssenter med søkelys på Holocaust og andre folkemord, og på minoriteters vilkår i moderne samfunn. HL-senteret rommer en permanent utstilling, mottar 8000 elever i året, underviser lærere, holder faglige seminarer, og arrangementer for allmennheten. Senteret yter kunnskapsservice overfor allmennheten og det offentlige.

Horten kirke

Horten: Da marinens hovedbase startet flyttingen til Horten i 1818, hørte stedet inn under Borre prestegjeld. I 1852 fikk marinestasjonen sin egen prest og i 1853 startet byggingen av Horten kirke. Kirken var ferdig i 1855, og ble innviet 22. august dette året. Arkitekt L.H. Grosch tegnet kirken, og sjef for ingeniørdetachementet kaptein Poul Lemvig Thrane ledet selve byggeprosessen. I 1865 ble Horten skilt ut......

Hvalfangstmonumentet

Sandefjord: Hvalfangstmonumentet i rundkjøringen i sentrum, er Sandefjord`s mest kjente skulptur. Monumentet er laget som en kompass og roterer sakte rundt sin egen akse. Rundt monumentet som viser en åpen båt og hvalfangere i aksjon - er monumentet omringet av flotte fontener og undervannslyskastere som gir monumentet en magisk virkning.

Istrehågan gravplass

Sandefjord: Istrehågan er en gravplass fra jernalderen 500 f.Kr.–1000 e.Kr. Steinsettingene stammer fra tiden mellom 400–600 e. Kr. Kulturminnet er automatisk fredet etter kulturminneloven.Kulturminnet består av tre steinsettinger, og to store skipssetninger, den største er 25 meter lang og består av 18 reiste steiner. I gravene er det, bortsett fra rester etter mennesker, funnet rester av .................

Kjeldal sluser

Kjeldal sluse er det nest øverste sluseanlegget i Bandak–Norsjøkanalen og sto ferdig i 1892. Slusen er en del av Telemarkskanalen som går fra Skien og helt opp til Dalen. Sluseanlegget ligger i Straumen mellom Hogga sluser og Lunde sluse. Løftehøyden er 3 meter og består av et slusekammer. Anlegget er utført i naturstein og portene åpnes med håndkraft. Slusetiden er beregnet til ca. femten minutter.

Kjerra fossepark

Populær aktivitetspark, utfartssted, og laksefiske i elven Numedalslågen. Her i Lågendalen er stedet for naturbaserte opplevelser, og for å fiske laks for dem som ønsker det. Her kan det dokumenteres laksefiske helt tilbake til middelalderen med fiskeredskaper som teiner, mæl og gip tilpasset de ulike fiskeplasseene i elva.Her kan man vandre rundt i ro og mak på de mange turstiene, og.......

Kon Tiki museet

Oslo: Thor Heyerdahl ble verdensberømt da han i 1947 krysset Stillehavet med balsaflåten Kon-Tiki, - og senere fulgte han opp den utrolige bragden med de spektakulære seilasene med sivbåtene Ra og Tigris. Thor Heyerdahl beviste med sine utrolige seilaser med Kon-Tiki, Ra og Tigris, - at mennesker mestret båter og seilet lenge før det fant opp hjulet.

Kongens utsikt

Sundvollen: Har fått sitt navn etter at kong Karl Johan besøkte stedet i 1832, og beundret utsikten over Tyrifjorden, Hole og Ringerike. Vel 480 meter over Tyrifjorden er du på Kongens utsikt, og får en formidabel utsikt over både Sundvollen, Tyrifjorden, Hole og en god del av Ringerike. Utsiktspunktet har sitt navn etter at kong Karl Johan som besøkte stedet i 1832, og stod her å beundret utsikten.

Konvensjonsgården

Moss: Konvensjonsgården er vanlig betegnelse på den gamle administrasjonsbygningen for Moss Jernverk i Moss. Bygningen ble påbegynt i 1756 av Erik Anker, men ble først ferdigstilt under Jess Anker i 1778. I samtiden var bygningen kjent også for sin fine barokkhave og vannkaskader. I 1814 var bygningen hovedkvarter for den norske regjeringen under krigen med Sverige og Mossekonvensjonen ble fremforhandlet og undertegnet av nordmennene der, derav navnet Konvensjonsgården. Svenskenes hovedkvarter var i Gamlebyen i Fredrikstad, der kronprins Karl Johan undertegnet på vegne av svenskekongen.

Larvik museum

Larvik Museum arbeider med byens og grevskapets historie fra 1600-tallet og fram til vår egen tid. Larvik Museum er administrativ ramme for tre museumsenheter i Larvik kommune i Vestfold fylke.Larvik Museum arbeider med byens og grevskapets historie fra 1600-tallet og fram til vår egen tid. Vi har fokus på byhistorie, grevskaps- og herregårdshistorie og maritim historie.

Larvik sjøfartsmuseum

Larvik: Sjøfartsmuseet er ett av tre visningssteder ved Larvik Museum og tar for seg byens maritime historie. I utstillingen " Krigsseilere fra Larvik " møter vi ti larviksgutter som seilte på verdenshavene under andre verdenskrig, og som opplevde bombinger og torpederinger. Opplev også den nye utstillingen " Hvalfangstbyen Larvik ". Hvalfangsten var en av Vestfolds viktigste næringer. Denne utstillingen forteller.....

Linderud gård

Linderud gård er en flott storgård i Groruddalen med en historie helt tilbake til år 1679. Mogens Lauritssøn kjøpte gården i 1679, og i år 1713 fikk sønnen Erich Mogenssøn reist hovedbygget, og i ettertid har gården vært i Monsen-Mathiesen-slektens eie i over 300 år. Det er en staselig bygning med flotte anlagte utearealer og hage, - og ikke minst en vel 200 meter lang tunnell av Lindetrær.

Lom stavkirke

Lom stavkirke er en av de største i hele landet, fra rundt 1160 - 1200 nesten midt i Lom sentrum. Lom stavkirke er av typen med delvis frittstående staver rundt et forhøyet midtrom med omgang på alle fire sider, og med et smalere kor som opprinnelige var rett avsluttet. Koret ser ut til å være en senere tilføyelse til skipet. Ennå senere i middelalderen ble en apside tilbygget. I eldre tid var det svalganger...

Løvøykapellet

Horten: Liten steinkirke og kapell fra middelalderen. Det lille steinkapellet ligger idyllisk til på Løvøya ved Horten, og det er en nydelig utsikt fra kapellet ver fjorden i retning Horten. Langveggene på kapellet er vel 10 meter, og gavlveggene 7 meter. Etter sigende skal den være bygget i Olav Kyrres regjeringstid i 1066–1093, og er den minste og mest særegne av de tre middelalderkirkene som finnes i Horten området.

Lunde sluser

Lunde sluse er det fjerde sluseanlegget i Bandak - Norsjøkanalen og stod ferdig i 1892, og har et slusekammer med en løftehøyde på tre meter. Anlegget står fremdeles som da det ble bygget. Slusekammeret er utført i hogd stein, og sluseportene er i tre og åpnes manuelt med håndkraft. Slusetiden er beregnet til ca. femten minutter. Et stykke av den opprinnelige demningen ved Lunde er bevart og ligger innerst i gjestehavna ved slusen.

Midgard vikingsenter

Horten: Nord-Europas største samling av monumentale gravhauger fra merovinger- og vikingtid. Midgard vikingsenter, tidligere Midgard historisk senter ble åpnet 27. mai 2000 av dronning Sonja, og museet har som oppgave å skape og formidle kunnskap om Vestfolds vikingtid. På Midgard vikingsenter vektlegger de opplevelsesbasert læring for å formidle kunnskap om vikingtiden. Her skal man ikke bare kunne lese og ......

Møllebyen

Moss: Møllebyen er en stor og viktig del av Moss sin industrihistorie. Møllebyen er et område sentralt i Moss og ved sentrum. området som omfatter Møllebyen ligger ved Mossefossen, med det meste av bebyggelsen langs Henrik Gerners gate. Mye av bebyggelsen er møller og fabrikklokaler fra 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Vannkraften fra Mossefossen har blitt utnyttet siden middelalderen, og området har vært det naturlige sentrum for industri. En kunstig gren av Mossefossen, Lilleelv, renner mellom bygningene og til og med under noen av dem.

Munchs hus

Horten: Edward Munch`s hus i Åsgårdstrand er et av verdens mest kjente kunstnerhjem. Etter bare 12 minutter, og ganskje nøyaktig 10 km kjøring fra Horten er du i Åsgårdstrand ved Munch`s hus. Dette er et av verdens mest kjente kunstnerhjem, og flittig besøkt av reisende fra inn og utland hvert år - som vil vite at de har vært i denne verdensberømte kunstnerens hjem. Dette var ikke Munch`s ..............

Myllarheimen

Myllarheimen er der hvor den kjente fiolinspilleren Myllarguten bodde sine siste år av sitt liv. Stedet er nå et musikkhistorisk museum på husmannsplassen Kosi på gården Øygården i Arabygdi, hvor man kan få et innblikk i Myllargutens liv. Myllarguten var en kjent spelemann, og hans virkerlige navn var Torgeir Augundson.

Nordre Skøyen hovedgård

Oslo: Hovedgården har gått gjennom de faser som har vært så typisk for mange av våre storgårder. I middelalderen klostergods, etter reformasjonen krongods og først de siste 3-400 år har gården vært i privat eie. Arkeologene har fastslått at de aller eldste delene av grunnmuren kan stamme fra Håkon Håkonsons tid ca år 1250.

Nore stavkirke

Den ser ut til å ha blitt bygd som en enskipa langkirke, og ble senere ombygd til korskirke. Kirka ser ut til å ha blitt oppført i andre halvdel av 1100-tallet. Dendrokronologiske undersøkelser har vist at det eldste tømmeret man har funnet ble hogd i 1167, så dette er tidligste mulige datering, og sannsynligvis ble den bygd noe senere. Runer som er rissa inn i kirka er datert til omkring 1190–1200.

Norsk skieventyr

Museum og opplevelsessenter i Morgedal i Telemark. Morgedal blir kalt skisportens vugge. Det var her den norske skipioneren Sondre Nordheim kom ifra, og med ham startet den moderne skisporten i bakkene her. På skimuseet i Morgedal kan du lære om norsk ski,- og polarhistorie gjennom ei multimedia-reise som startar 4 000 år tilbake, og endar med dagens snobrett og twintip.

Oseberghaugen

Tønsberg: Oseberghaugen er en gravhaug fra vikingtida som ligger i Slagendalen i Tønsberg. Utgravningene avdekket en skipsgrav fra første del av 800-tallet med to ukjente kvinnelik og et rikt gravgods, deriblant det verdensberømte " Osebergskipet ". Funnene fra utgravningene er i dag utstilt i Vikingskipshuset i Oslo. Graven inneholdt levningene av to kvinner; én yngre (50 år) og én eldre (ca. 70 år) kvinne...

Rollag stavkirke

Rollag stavkirke er en enskipet stavkirke, antatt bygd på siste halvdel av 1200-tallet. Opprinnelig har kirken vært en enkel langkirke med et rektangulært skip, og med et smalt rett avsluttet kor. Dette koret ble i 1670 erstattet med et større kor av laftet tømmer. Senere ble det satt på korsarmer av stavverk på hver side av skipet. I 1760 ble det ekstra omfar av laftet lagt på toppen av stavkonstruksjonen....

Sjøormtårnet

Seljord: På toppen i dette flotte og originale utsiktstårnet har du en flott utsikt utover Seljordvatnet, og kan det være at det er akkurat "deg" som er så heldig å få se Seljordvatnets berømte Sjøorm? Tårnet er 17 meter høyt og ruver godt i terrenget. Du ser tårnet godt både fra Rv36 og E134 rett ved tettstedet Seljord i enden av Seljordvatnet. Veien ut til tårnet er bygget i tre som står på påler ned i våtmarka, og langs turveien er det satt opp sittebenker.

Skien sluser

Skien sluse har ett kammer, og løftehøyden er 5 meter. Over kanalen er det ei klaffebru som heises opp når høye båter eller båter med mast seiler gjennom slusa. Langs slusa ligger den fredete fabrikkbygningen PM5 (papirmaskin nr. 5) fra 1882. Skien sluse stod ferdig i 1861 og var en del av Norsjø-Skienkanalen, den eldste delen av

Slagen kirke

Tønsberg: Slagen kirke er en enkel gråsteinskirke fra middelalderen som var viet til St. Bottolph. Dagens Slagen kirke er tegnet av arkitekt Halfdan Berle (1861-1929), og ble innviet innviet 29. mars 1901. Det er en langkirke utført i teglstein, med to store tårn mot vest. Kirken har over 500 plasser. På samme sted sto den tidligere Slagen kirke, som var en gråsteinskirke fra middelalderen. Denne kirken brant 11.....

Slottsfjelltårnet

Tønsberg: Slottsfjelltårnet ble bygget på Slottsfjellet for å markere Tønsberg by sitt 1000 års jubileum i 1888. Tårnet er blitt en kjent attraksjon, og er et landemerke for byen. På slottsfjellet finner man også ruinene av en kirke og Tunsberghus festning fra middelalderen. Fra toppen av tårnet får man en formidabel flott utsikt over Tønsberg by og landområdene rundt. Rett ved foten av.............

Son kystkultursenter

Son: Son kystkultursenter ligger midt i Son sentrum ved Glenneparken, flott plassert rett ved havnen og havnepromenaden.Senteret består av ialt tre bygninger, en slipp for trebåter, og en museumshavn hvor det på sommeren ligger flere flotte gamle trebåter på havnen ( museumshavnen ) langs havnepromenaden. Husene er Jostushuset, som er et fiskerhjem fra omkring 1750. Samt den bevarte smia fra Sons gamle båtbyggeri og spøytehuset til Soon Brandvæsen. I smia har en lokal gullsmed åpnet verksted.

Spiraltoppen

Drammen: Spiralen og Spiraltoppen er Drammens`s mest kjente attraksjon og utsiktspunkt. For å komme opp til Spiraltoppen som er et flott utsiktspunkt over Drammen, og videre innover mot Mjøndalen langs Drammenselva. Kan du kjøre opp gjennom en heliksformet biltunnell som går i "Spiral " inne i fjellet - som er 1650 meter lang,starter 50 meter over havet, og ender 213 meter over havet på Spiraltoppen. Når du kjører Spiralen, kjører du seks og en halv gang rundt din egen akse inne i fjellet før du er oppe på toppen. Spiralen ble åpent til Drammens byjubileum i 1961.

Teknisk museum

Oslo: Norsk Teknisk Museum er et nasjonalt museum med mer en 25 utstillinger som omhandler temaer som teknikk, industri, vitenskap, teknologi og medisin. Museet har noen formidable utstillinger av både autentiske modeller av oljeplatformer, Tog,biler, motorsykler, Fly, Helikopter. Flymotorer gjennomskåret så man kan se hvordan de fungerer. Utstillinger med utstyr og teknikk innen telefoni og sambands historien i landet, og utstillinger som omhandler helse og den medisinske historien og utviklingen, - og så mye mye mer.

Telemarkskanalen

Telemarkskanalen - vannveien - fra Skien til Dalen som går gjennom 8 sluseanlegg stod ferdig i 1892. Den ble da i europeiske reisehåndbøker betegnet som et " verdens åttende underverk ". Det kan man godt forstå når man ser hvilket enormt arbeide, og hvilken beundringsverdig ingeniørkunst,- som er lagt til ned for å få arbeidet med kanalen og slusene ferdig. Det er tross alt godt over 100 år siden, og ............

Thor Heyerdahls barndomshjem

Larvik: Her i Steingata 7 i Larvik ble eventyreren og oppdageren Thor Heyerdahl født den 6. november 1914 og var hans hjem i nitten år. Allerede i gutteårene laget han museum på sitt eget barnerom, med huggorm som hovedattraksjon. Resten av hans eventyrlige historie er godt dokumentert og kjent.Thor Heyerdahl var en kjent arkeolog og eventyrer, og da spesiellt kjent for sine ekspedisjoner som: ....

Thornegården

Son: Fredet bygning fra 1640, og Oslofjordens nest eldste bygning. Med arkitektur som har trekk fra renessanse, barokk og rokokko. Bygningen er egentlig et bindingsverkhus i nerderlenderstil ( Hollenderstil ) - med eksteriør og fasade i utmurt bindingsverk av Hollandsk hvitkalket murstein. I bakgården kan man forøvrig se bindingsverket som egentlig er bygninges "skjelett", og man ser tydelig at det er påvirket av nederlandsk byggeskikk.

Ulefoss sluser

Ulefoss sluser er det første sluseanlegget i Bandak-Norsjøkanalen. Denne delen av Telemarkskanalen stod ferdig i 1892. Anlegget står fremdeles som da det ble bygget i 1891. Slusekammeret er utført i hogd naturstein, og sluseportene er i tre og åpnes med håndkraft. Slusetiden er beregnet til ca. førti minutter. Ulefoss sluser løfter båtene opp og ned forbi Ulefossen. Sluseanlegget har tre kamre, og en løftehøyde

Uvdal kirke

Uvdal kirke er en flott langkirke fra 1893 i Nore og Uvdal. Kirken må ikke forveksles med Uvdal stavkirke. Uvdal kirke ligger i Uvdal og ble innviet i 1893. Kirken er en trekirke med utseende inspirert av stavkirker og prydet med dragehoder. Uvdal kirke erstattet den gamle stavkirken Uvdal stavkirke som menighetskirke. Stavkirkens plassering var blitt avsides etter at kommunikasjonssystemet i Uvdal var lagt om.

Valdresflya

Høyfjellsvidde som ligger helt øst i Jotunheimen. Det høyeste punktet på veien ligger på 1 389 meter over havet, og gjør dette til Norges nest høyeste fjellovergang og vei for vanlig ferdsel etter Sognefjellet med sine 1 434 m. Her kjører du over en flat fjellvidde så langt øyet rekker. Men på hele turen har du Jotunheimens mektige fjellvegg i vest. Midt på Valdresflya er det et stoppepunkt med kafe hvor du.....

Verdens Ende

Tjøme: Populært utfarts,-og friluftssted på Tjøme. Helt på sydspissen av Tjøme sør for Tønsberg, er det kjente friluftsstedet Verdens Ende. Her er en drøss med holmer og skjær som er forbundet med molo og bruer. På toppen av de høyeste bergene ligger en flott restaurant og det kjente Vippefyret ( som forøvrig Grånissen fra julefilm serien "Jul i Blåfjell " bodde under. Her får du en formidabel utsikt over hele Verdens Ende, Færder nasjonalpark, og langt utover Skagerak. På sommeren myldrer det av båtliv, og gjester som vet å kose seg, ta livet med ro, og la humla suse på alle de flotte svabergene. Sole seg på bergene, og bruke alle de flotte mulighetene her til et herlig

Vest Telemark museum

Lett tilgjengelig rett ved Fv45 i Eidsborg finner du Vest Telemark museum, og bare få km fra tettstedet Dalen. Museet har både stavkirke, en identisk husmannsplass, og identiske bygdetun i sine samlinger, - og alt i kort gåavstand rundt museet. Her er det tun med over 30 hus, og Norges eldste ikke kirkerlige trebygning fra 1167. Stavkirken som du finner rundt dette anlegget er Eidsborg stavkirke som er datert til tilbake til rundt 1200 tallet.

Vigelandsparken

Oslo: Skulpturparken er Gustav Vigelands livsverk, og består av over 200 skulpturer i granitt, bronse og smijern.Vigelandsparken er en skulpturpark som er en integrert del av Frognerparken. Denne delen av parken med skulpturer og kunst kalles egentlig Vigelandsanlegget. Men har opp gjennom årene tilegnet seg tittelen Vigelandsparken.

Vrangfoss sluser

Med sin 5 slusekamre og en løftehøyde på 23 meter, er Vrangfoss sluser det største sluseanlegget langs hele Telemarkskanalen. Her kan det sluses opp 2 båter samtidig i høysesonen som er Juli og August. Vrangfoss fikk navnet sitt fordi fossen var stri, og det var vanskelig å fløte tømmer her. Før kanalen ble bygget,- gikk elva gjennom et juv på rundt to kilometer fra topp til bunn med fosser og trange partier. Slusene er hugget inn i ...

Finn Attraksjoner og Severdigheter på kartet


Find closest location

Show all

© GoTo Norway 2017