- Østlandet / Oppland / Lom / Rv15 - Fv55 -Foto ©: Geir Johansen

Bilde: Lom stavkirke

Kategori: Historie og Kultur

Type: Stavkirke


En flott stavkirke fra rundt 1160 - 1200 nesten midt i Lom sentrum

Lom stavkirke er av typen med delvis frittstående staver rundt et forhøyet midtrom med omgang på alle fire sider, og med et smalere kor som opprinnelige var rett avsluttet. Koret ser ut til å være en senere tilføyelse til skipet. Ennå senere i middelalderen ble en apside tilbygget. I eldre tid var det svalganger rundt hele kirken, som i Borgund stavkirke.

Skipets indre stavreisning var til å begynne med bare avstivet med bueknær, som sammen med stavenes kapiteler skapte et uttrykk som minnet om arkadeveggen i en basilika av stein. Senere ble det, kanskje som følge av begynnende svikt i konstruksjonen, satt inn tenger i to høyder og avstivende andreaskors i feltene mellom tenger og staver.

Et av de få, eller kanskje det eneste bevarte dragehoder fra middelalderen kommer fra Lom stavkirke. Det stod inntil 1950-årene på østgavlen av skipet, men ble da tatt ned og erstattet av en kopi. Det samme gjelder en mønekam med et kors på kortakets møne. Originalene ble sendt til Maihaugen, men er nå ført tilbake til bygda og utstilt i stavkirkeutstillingen i den gamle skolebygningen ved kirkebakken.

Tekst og info fra wikipedia

Se været i Lom
Se værmeldingen på stedet

  • slide

    Se flere bilder


No images were found.

Her finner du severdigheten på NorgeskartetSe severdigheten på Norgeskartet

Koordinater: 61.839733, 8.566139

Se området med Google street view

Gps: 61°50'23.0"N 8°33'58.1"E

Adresse: Bergomsvegen, 2686 Lom

Andre Severdigheter i nærheten

Under arbeide og kommer snart

Del, les, og skriv kommentarer
© GoTo Norway 2017