We work on a new page of GoTo Norway so will be a lot more faster, and with a new design. All pages here now is temporary. until the new one is finish.

 

 

Sluseanlegget ligger i elva Straumen ved tettstedet Lunde. Den har et slusekammer med en løftehøyde på tre meter.

Lunde sluse er det fjerde sluseanlegget i Bandak - Norsjøkanalen og stod ferdig i 1892, og har et slusekammer med en løftehøyde på tre meter.  Anlegget står fremdeles som da det ble bygget. Slusekammeret er utført i hogd stein, og sluseportene er i tre og åpnes manuelt med håndkraft. Slusetiden er beregnet til ca. femten minutter. Et stykke av den opprinnelige demningen ved Lunde er bevart og ligger innerst i gjestehavna ved slusen.

Ved Lunde og Kjeldal sluser ligger noen av Europas første gummidammer. Vannet holdes igjen av ei gummipølse, som er fylt med luft. Når vannet skal senkes, slippes bare lufta ut av pølsa. Teknikken kommer fra Japan. Gummidammene erstattet nåledammer, som var vanlig i vassdraget før. På den andre siden av dammen ved Kjeldal, rett overfor slusa, ligger nålehuset. Der ble nålene som ble brukt i nåledammen, oppbevart. ( Info fra Telemarkskanalen.no )

Ved sluseanlegget er det en ventehavn for båter både i det nedre og øvre sluseplatå. her er også en restaurant / kro " slusekroa". Lunde Slusekro holder til i den restaurerte pakkbua og har åpent fra mai til september. Gjennom hele sesongen er det flere arrangementer i Lunde slusepark, og hvert år i juni arrangeres Sluserock, en rusfri musikkfestival i amfiet

 

Telemarkskanalen med alle sine sluser er velfortjent blitt en stor turistdestinasjon i Norge. Ingeniørkunsten og det enorme arbeidet for 128 år siden er mildt sagt imponerende. Spesiellt med tanke på hva slags verktøy og utstyr de hadde til rådighet i forhold til i dag.

Hver dag i sommersesongen kan man ta turen opp Telemarkskanalen hele veien fra Skien til Dalen i båt. Da drar man igjennom alle sluseannleggene, og gjennom flott telemarksnatur.

Her oppe ved Dalen ender turen med båt etter at man startet nede ved Skien.