- Sørlandet / Farsund / E39 - Fv43 -


Adella

Foto ©: Frank Knutsen

Bli med på Cruise med seilskuta Adella

"Adella" er en tomasters galeas bygd i 1863, hjemmehørende i Farsund. Skuta har en forhistorie som fraktefartøy i "saltfiskfart" og annen fraktefart inntil hun i 1971 ble kjøpt av skipsreder Tarald Glastad fra Farsund. En gjennomgripende restaurering ble påbegynt i 1974 . På slutten av 1970-tallet ble "Adella" overtatt av Farsundsrederiet A/S Mosvolds Rederi og etter fullført restaurering ble skuta i 1992 godkjent og sertifisert for passasjertrafikk.

" Adella" oppfyller de ønsker og krav som stilles til et cruisefartøy: En intim og behagelig atmosfære i et fasinerende maritimt miljø. En velutstyrt bysse, maskineri, navigasjonsutstyr, rigg og sikkerhetsutstyr av første klasse. Skuta har fire doble lugarer med egne toalett og dusj, i tillegg til to lugarer som deler toalett. Salongen har kapasitet på inntil 20 personer. Dette gjør det mulig for Adella å ha mellom 8 - 12 personer med på lengre overnattingsturer. "Adella" er sertifisert for inntil 100 passasjerer ved fjord-/skjærgårdsfart og for mindre grupper i stor kystfart.

Litt historie om Adella.

"Adella" ble bygget i Ålesund i 1863 som slupp og gikk under navnet ”Gidske” fram til 1891.

Det ble etter hvert økt behov for større skuter med bedre sjødyktighet i forbindelse med sildefisket i Norden og fra 1870- tallet tok byggingen av galeaser av for fullt. På 1890-tallet var galeasen en av de viktigste skutetypene i den norske kystfåten. "Gidske" ble ombygget til galeas i Kristiansund i 1891 og omdøpt til ”Missionær Skrefsrud”. Ombyggingen innebar at skuta fikk to master, ble kuttet tvers over ved akterstevnen og forlenget til 75 fot og fikk flat akterstevn.

Lite er kjent om skutas fortid, men det finnes historier om harde turer til Portugal og Spania i 1870 årene. Etter ombyggingen i 1891 gikk skuta i den såkalte saltfiskfarten med klippfisk fra Lofoten til Bergen og saltlast tilbake til Lofoten .  

Under navnet "Misjonær Skrefsrud" var skuta hjemmehørende flere steder på Vestlandet, før hun som et av de siste seilfartøyer i fiskefarten fra Lofoten og sørover, lå til salgs i Bjugn i 1949 og ble kjøpt av Peder Pedersen, en skipper fra Lista i sør Norge.

Skuta hadde da fått motor, men hadde beholdt full rigging. Pedersen satte inn ny motor og skuta ble delvis nedrigget og utstyrt med bom og lastevinsj. Skuta ble så omdøpt til " Adella" og fortsatte i fraktefart langs kysten med trelast og gjødning inntil 1971.  

Kategori / Type : Cruise / Seilskute

Adresse : Strandgata 16, 4550 Farsund

Telefon : +47 90 09 66 09

@Mail : post@adella.no - krn@krncoaching.no

Nettside : Klikk her for å gå til nettsiden

Veinummer: E39 - Fv43


Se flere bilder

No images were found.

Finn stedet på Norgeskartet

Klikk på det blå feltet, og Google kart åpnes automatisk på din Pc, Tab, og Mobiltelefon med vei og kjørebeskrivelse fra akkurat der du er.

Kart / Gps: 58.094353, 6.804940

Adresse: Strandgaten 16, 4550 Farsund


Del siden, les og skriv kommentarer


© GoTo Norway 2017