Dette er en test på toppen

Christiansholm festning var en del av Christian IVs plan for forsvar av Kristiansand (daværende Christianssand) da byen ble grunnlagt i 1641. Fredriksholm festning lenger ute i fjorden stod ferdig i 1658, men denne ga ikke tilstrekkelig beskyttelse av den nye byen som etter hvert vokste frem. Også østre havn lå ubeskyttet. Byggingen startet i 1666 og var fullført i 1672.

Under den store nordiske krig (1709–1720) ble det bevilget penger til utbedring av batteriene på Christiansholm og de øvrige festningsanlegg i Kristiansand.

Etter slaget på Norderhov 29. mars 1716 ble svenske fanger ført via Stein og Bragernes til Christiansholm festning. Oberst Axel Löwen ble løslatt fra sitt fangenskap etter tre år (i 1719) gjennom utveksling med danske krigsfanger. En av de andre svenske fangene, rittmester Carl Henrik Norman, døde i fangenskapet og ble gravlagt på Domkirkegården i 1719.

Gjennom 200 år gjorde beliggenheten og de omfattende befestningene Kristiansand til en strategisk viktig by – både i krig og fred. Anleggene ble omtalt på linje med Akershus og Bergenhus.

Tekst fra Wikipedia.

 

Christiansholm festning har en unik beliggenhet sentralt i byen med  en flott utsikt til den vakre kysten vår. I første etasje finnes en permanent utstilling som forteller litt om festningen og byens historie. Festningen er et lokale som kan brukes til mange formål og som kan leies av foreninger, bedrifter, offentlige og privatpersoner til ulike arrangementer og merkedager.

I andre etasje, også kalt Kongens Batteri, er det anretningskjøkken med komplett utstyr til 300 personer. Her er kaffetrakter, kjøleskap og to varmeskap. Det er ikke utstyr til matlaging og heller ikke serveringsutstyr til mat. All matservering må foregå som catering. Ved inngangstrappen i andre etasje er det en bardisk med to kjøleskap.

Vi har 50 bord på 180x75 cm med plass til 3 stk. på hver langside, og 25 runde bord med plass til 8 stk rundt bordet. Bord og stoler er hvite og enkle å sette opp.

Tekst: Kristiansand kommune