Dette er en test på toppen

På friluftsmuseet på Kongsgård kan du besøke nærmere 40 forskjellige hus. Det er eldre trebygninger reddet fra sanering og flyttet hit fra Kvadraturen i Kristiansand og to gårdstun, ett fra Setesdal og ett fra Eiken i Vest-Agder.

 I tillegg kan publikum besøke en gammel skolestue fra sent 1800-tall og Tonstadbua med malte bibelske motiver og rosemalte ranker innvendig. På Setesdalstunet ligger museets eldste bygning, Nomelandsloftet, fra 1585. «Minibyen» viser kvartaler med miniatyrhus fra gamle Kristiansand. Aktuelle utstillinger vises i hovedbygningen.

Kjøp billetter i vår museumsbutikk, og se hva vi har å tilby av gaveartikler og suvenirer.

I kafeen vår i Mørchs paviljong kan du kan blant annet nyte en nystekt vaffel med en kopp kaffe eller te.

Kristiansand museum tilbyr skole- og barnehageopplegg gjennom hele året og er også åpent for ordinært publikum store deler av året. Om sommeren er det ulike aktiviteter for barn hver dag. Gårdsdyrene som er på "sommerferie" på museet, er også et populært innslag.

Bygaden
Bygaden består av hus som tidligere sto i Kristiansand sentrum. Her finner du bl.a. blikkenslagerverksted, urmakerbutikk, håndverkerbolig, arbeiderhus, tobakksspinneri, en gammeldags krambod og et herskapelig hus med tilhørende paviljong.

Bakgårdene forteller om hvordan livet var i en større by. Folk måtte dele på de små utearealene. Her skulle klesvaskene henges til tørk, hver ble veden lagret og det var ikke uvanlig med små hønsegårder.

Minibyen- Kristansand i miniatyr
I dette bygget finner du flere titalls miniatyrhus som er detaljerte kopier av husene som tidligere fantes i Kristiansand sentrum på begynnelsen av 1900-tallet. Minibyggerne, en gruppe engasjerte pensjonister i Kristiansand, har rekonstruert husene i målestokk 1:10 og nøyaktig kopiert originalene. Som besøkende får du et godt innblikk i byens gamle ”kvadratur”; dvs. de rette gatene som går på langs og tvers gjennom hele sentrum.

Setesdalstunet
I det gamle bondesamfunnet var plasseringen av gårdsbebyggelsen nøye gjennomtenkt. I Setesdal var det vanlig å ha innhus på en side av tunet, og uthus på den andre. Et slikt oppsett finner man også på museets Setesdalstun. To større innhus, Nystue fra Trydal og Årestue fra Kveste, gir et fascinerende innblikk i livet på landet for 200 år siden.

Ett av de tre stabburene som man finner på tunet, et tre etasjers loft fra Nomeland, har blitt datert tilbake til 1580.

Vest-Agdertunet
Vest-Agdertunet består av en komplett gård fra Nedre Eiken med våningshus, løe, kombinert fjøs og stall samt stabbur. Her kan man også finne en fullt innrettet skole fra Holum i Mandal, og ferjebua fra Tonstad i Sirdal, som er dekorert med rosemaling fra 1780.


Billettpriser og Åpningstider:

20. juni til 16. august
Åpent alle dager kl. 11-16

Voksen (fom 18 år): 100,-
Barn (4-18 år): 40,-
Familiebillett (2 voksne og inntil 3 barn): 240,-
Omvisning grupper i arbeidstid: 1400,-
Omvisning grupper utenom arbeidstid: 2000,-