Hjem Reisemål Sørlandet Severdigheter Næs Jernverksmuseum

- Sørlandet / Tvedestrand / E18 - Fv415


Næs Jernverksmuseum


Foto ©: Google street view

Bilde: Jernverksmuseet

Kategori: Kultur og Historie

Type: Museum


På Nes Verk i Tvedestrand kommune ligger Norges best bevarte av de gamle jernverkene. I dag er jernverket museum, og vi har tatt vare på de viktigste bygningene fra jernverkstiden.

På museet forteller vi den 300 år lange historien om hvordan jern og stål ble framstilt i gamle dager, og hvordan hverdagen var for dem som arbeidet ved verket.

Næs Jernverksmuseum ligger bare en kort avstikker fra E18 i et godt bevart kulturlandskap langs Storelva. Elva, som renner gjennom museumsområdet, var kraftkilden som drev blåsebelger, hammere, turbiner og maskiner.

Museumsbesøket starter med en kort introduksjonsfilm og så tar vi deg med på omvisning i bygningene. Vi demonstrerer bl.a. den gjenoppbygde blåsemaskinen. Omvisningene våre er barnevennlige, og vi har egen lekeplass for de yngste og aktivitetstilbud for barn. I Storelva er det fine badeplasser om sommeren både i den romantiske parken Lunden og ved Hammerdammen.

I masovnen ble malmen omdannet til flytende råjern ved hjelp av store mengder trekull. Her var det også støperi for ovner og andre støpejernsprodukter. Masovnen var i drift fra 1738 til 1909 og var den siste i sitt slag i Norge.

I hammerbygningen fra 1665 ble råjern forvandlet til smibart jern, og her ble også stål hamret ut til lange stenger. Stangjernet var jernverkenes viktigste salgsprodukt, og de taktfaste drønnene fra de vannhjulsdrevne hamrene kunne høres helt fram til 1959.

I digelstålverket ble stålet varmet opp til 1600 grader for å bli av jevn og god kvalitet, og her ble det støpt både barrer, maskindeler, kanoner og andre produkter av stål.

Masovnsbygningen, hammerdammen, vannrenne, vannhjul og blåsemaskin er gjenoppbygd så man kan se hvordan produksjonen foregikk på 1700- og 1800-tallet.

På museumsområdet er det også bevart et maskinverksted som nå huser museets faste utstillinger. Alle disse bygningene inngår i de faste omvisningene.

---

I tillegg til vanlige omvisninger, har jernverksmuseet mange arrangementer og aktiviteter i sommersesongen, som familiesøndager, smed- og håndverksdager, seminarer og gruveturer. Mange arrangement lar seg dessverre ikke gjennomføre i 2020, men følg likevel med på vår kalender (lenke) og se hva som skjer.

Næs Jernverksmuseum har status som nasjonalt prioritert teknisk-industrielt kulturminne og er tildelt det det europeiske kulturminneskiltet. Museet har som en hovedoppgave å formidle og forske på jernverkshistorien, både lokalt og nasjonalt.

Tekst fra Jernverksmuseet


Billettpriser og Åpningstider:

Voksne (fra 16 år) kr. 70,-
Barn (6-16) år kr. 35,-
Familiebillett* (2 voksne + egne barn) kr. 150,-
* Besteforeldre med barnebarn kan også kjøpe familiebillett.

Fra 15. mai og ut august og hver søndag i september er museet åpent alle dager med omvisninger hver hele time for mindre grupper på ca. 10 - 15 personer. (Stengt på 17. mai.)

 Flere bilder av severdigheten

Ingen flere bilder enda


Se severdigheten på Norgeskartet

Koordinater: 58.162099, 8.029281

Klikk på " Åpne Google kart automatisk " og Google Kart åpnes med vei,- og kjørebeskrivelsen til stedet på din Pc, Tab, eller Mobiltelefon. Fra akkurat der du er i landet.

Se området med Google street view

Gps: 58°37'48.9"N 8°51'15.4"E

Adresse: Jacob Aalls vei 10, Nesverkveien 240, 4934 Nes Verk

Andre Severdigheter i nærheten

 

Arendal gamle rådhus

Arendal: Bygningen var med sine fire etasjer og valmtak landets høyeste trehus og nest største trebygning, bare Stiftsgården i Trondheim var større.Arendal gamle rådhus er Arendals tidligere rådhus,…

 

Forvaltergården - Tvedestrand museum

Tvedestrand: Forvaltergården i Tvedestrand er en av de eldste og best bevarte bygningene i byen og er fra 1775. i Forvaltergården bodde proviant- eller magasinforvalteren som hadde ansvaret for all…

 

Hove og Hoveskogen

Arendal: Sør på Tromøya finner man det flotte turområdet Hove, og den unike Hoveskogen med alle sine treformasjoner som moder natur har skapt. Hele området ligger på Hoveodden. Hove er et vernet tur,-…

 

Risørflekken utsiktspunkt

Risør: Utsiktspunkt over Risør havn og sentrum 45 meter over havet. Risørflekken som utsiktspunktet har fått ditt navn på grunn av den hvite kalken, - og det er på grunn av hvit kalk i berget som man…

 

Tyholmen - Arendals gamle bydel

Arendal: Tyholmen er Arendals eldste bydel som befinner seg i nedre del av Arendal sentrum. Som navnet sier er Tyholmen opprinnelig en holme; det er en av de syv holmene som Arendal sentrum er bygd…

 

Vitensenteret Sørlandet Arendal

Arendal: Vitensenteret Sørlandet er et opplevelses- og læringssenter for barn og unge. Vi har lokaler i Arendal og Kristiansand, begge midt i sentrum av byen, nær buss, tog og parkeringshus. I…

Del, les, og skriv kommentarer
© GoTo Norway 2017