We work on a new page of GoTo Norway so will be a lot more faster, and with a new design. All pages here now is temporary. until the new one is finish.

 

 

Nå er du i Oddalen - Fossenes dal - og her finner du flere fosser innen 10 km. Og det i en vanvittig flott natur. 

Låtefossen er en 165 meter høy tvillingfoss i Oddadalen ( også kalt fossenes dal ). Den er en av Norges mest kjente fosser, og Oddadalens mest kjente foss - som har flere fosser langs dalen i en strekning på vel 10 km.

Fossen har sitt utsping fra Låtevatnet og kommer buldrende ned fjellsiden langs Rv13 i et tvillingløp, før den går under en flott steinbro og havner i elven som går ned langs Oddadalen. Fossen er et imponerende syn når det er god og jevn  vannføring - noe den også har mesteparten av tiden. Når du går på broen vil du i de fleste tillfeller kjenne både dis og vann som spruter fra fossen.

Låtefossen er en av Norges mest besøkte og attraktive naturattraksjoner, og har i gjennomsnitt like mange besøkende hvert år som både Vøringsfossen og Trollstigen. Rett ved fossen er det en kiosk og suovenirbutikk, samt en liten parkeringsplass.

Låtefossen var et populært resemål allerede på 1800 tallet for både Tyske og Engelske turister. For å komme til fossen ble turistene skysset med hest og karjol fra fjorden og opp langs Sandvinvatnet og videre opp Oddadalen til Låtefossen.

Det var også en kafe med overnatting ved fossen. På sørsiden av fossen er det rester etter kafeen på knausen litt ovenfor riksveien, dit ble det også anlagt en kjørevei i slyng langs berget. 

" Det er først når du står på ein liten bakke, der restauranten er bygd, at du får det rette utsynet over dette havet av skum, damp og sprøyt, for vassmengda ser du ikkje meir. Kvite vass-slør bylgjer over fossen og glimar og lynar i alle regnbogens fargar i solskinet. Men dette er ikkje alt: Rett imot desse tvidelte, gigantiske, utgamle fossane, stuper ein like fager, kvit, sløraktig, bylgjande masse, Espelandsfossen, ut over ein loddrett bergvegg. Når du står på ein herleg grøn flekk i ein dei mest målande dalar i verda, og ser på Låtefossen, Skarsfossen og Espelandsfossen som helsar kvarandre, så er dette eit bilete som er for stort til å seia, og som det knapt finst maken til i heile Europa."

Therese Kracht i 1897