Dette er en test på toppen

Nasjonal turistveg Fv55 Sognefjellet

Nå tar vi oss en tur over Sognefjellet langs Nasjonal turistveg Sognefjellet Fv55. Det er virkerlig en opplevelse, fra den frodige og grønne Bøverdalen - til Sognefjellets ville landskap med utsikt til Jotunheimens mektige fjell i øst, og til man kjører ned av fjellet mot Fortun gjennom den atter frodige Bergsdalen. Her viser vi deg i bilder hele turen - så det er bare å klikke på de lyseblå linkene - så kommer det opp bilder fra der vi beskriver turen. Lengre ned er det også et bildegalleri med bilder i rekkefølge fra Lom til Skjolden.

Vi starter turen i Lom på Fv55 mot Sognefjellet, og kjører først gjennom starten på den vakre og frodige Bøverdalen, og allerede her begynner du å få en liten aning om hva som venter deg. Bøverdalen er lang og vi fortsetter gjennom den i vakker natur langs Bøverelven som følger oss mesteparten av veien og forbi Elveseter ( Her kan du jo titte litt på sagasøylen ), og nesten helt opp til  utsiktspunktet Vegaskjelet. Her forlater elven oss - men du kan jo ta en stopp her å beundre utsikten innover den flotte Leirdalen, hvor også Bøverelven fortsetter innover dalen.

Videre etter 2,6 km kommer du til Jotunheimen fjellstue, der det også er et flott utsiktspunkt hvor du kan ta deg en pust i bakken, å nyte utsikten over landskapene og Høyfossen som kommer ned fra Høydalsvatnet. Nyt også utsikten videre innover mot Bøvertjønnene og Bøvertun i den samme  retningen du skal fortsette å kjøre mot Sognefjellet.

Etter Bøvertun begynner du på Breidsæterdalen og det begynner etter kort tid å gå oppover mot fjellet, og du er på slutten av dalen og nærmer deg toppen, men rett før det - en liten utkjørsel hvor du kan stoppe å nyte utsikten nedover dalen der du nettopp har kjørt opp.

Når du er over toppen av dalen, har du fortsatt en svak stigning forbi Krossbu og litt til før du er på toppen å begynner på selve Sognefjellet. Det er svingete opp fjellsiden fra Krossbu, men på toppen kan du jo nyte utsikten mot Jotunheimens fjell i øst og Smørstabbtindan, og se Store Smørstabbtind, og litt lengre opp når du er kommet på Sognefjellet kan du se litt tilbake i øst å se alle Smørstabbtindene ved Sognefjellshytta.

Nå er du kommet opp på Sognefjellet, og bare kan nyte turen over fjellet med en utrolig flott fjellnatur. Om 3,5 km er du ved Prestesteinsvatnet rasteplass å kan ta deg en hvil fra kjøringen å nyte utsikten over Prestesteinsvatnet mot fjellet Fannaråki og Fannaråkbreen. Vet denne rasteplassen er det også en finurlig sikteanordning så du kan bruke får å se hva som er de forskjellige fjellene som du ser herfra i Jotunheimen. Nå er du sånn ca midt på Sognefjellet.

Så er det bare å kjøre videre i flott, vill, og vakker fjellnatur før du kommer til 90 graders svingen ved Hervavatnet som er demmet opp, og du kjører over demningen på din videre ferd. Etter 6 km i atter flott fjellnatur, kommer du til en ny rasteplass som det er anbefalt å stoppe ved. Her kan du gå opp på haugen ved varden å få en nydelig utsikt over Helgedalen mot Skagstølstinden og fjellene Hurungane, og også innover Helgedalen.

Nå er du allerede begynt på nedstigningen fra fjellet, og er om litt ved Turtagrø å ser nedover dalen du skal kjøre. Videre nedover dalen mot Fortun er det bratt og svingete, og er en vegstrekning det må kjøres rolig på. Men hvem har det travelt? Nå ser du ganske snart Fortun i bunnen av dalen, og skal kjøre videre mot Skjolden som ligger innerst i Lustrafjorden. Før skjolden kjører du gjennom Fortunsdalen, og Eidsvatnet. Så er du endelig kommet til Skjolden, og begynnelsen på Lustrafjorden - som er en fjordarm av Sognefjorden. Nasjonal turistveg Sognefjorden går helt videre langs Lustrafjorden og til Gaupne. Håper Dere har hatt en flott og uforglemmelig tur!